De sensesostre a voluntària: "Quan recorro els carrers miro en quins llocs podria dormir"
La Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar compta 956 persones dormint al carrer a Barcelona, 70 menys que fa un any
BarcelonaNomés han passat 12 mesos, però la Yolanda recorda perfectament que fa un any dormia al carrer: "Treballava en un bar on cobrava cinc euros al dia i vivia a l'entrada d'un pàrquing". No sabia què era el recompte de les persones sense sostre a Barcelona fins l'any passat, quan ho va descobrir la mateixa nit que es feia. Ella era una sensesostre de la ciutat, però els voluntaris de Nou Barris no la van incloure en el recompte perquè en el moment de fer-lo estava tancant el bar.
De les 1.026 persones que es van detectar dormint al carrer el 2017, faltava la Yolanda. En canvi, aquesta nit ella ha sigut una de les 925 persones voluntàries de la nova edició del recompte. S'han comptat 956 persones dormint al carrer a Barcelona -70 menys que fa un any- i 2.099 d'allotjades en els equipaments públics per als sensesostre -93 més que l'any passat.
A la mitjanit en punt, els voluntaris s'han començat a desplegar per tots els districtes de Barcelona. S'ha dividit el mapa de la ciutat en 287 trossos: cada grup ha resseguit els carrers adjudicats on trobar els sensesostre. Els equips de Nou Barris han tingut poca feina, perquè molts d'ells han acabat el recorregut sense localitzar cap persona dormint al carrer.
"L'any passat tampoc vam trobar ningú", explica la Núria, una voluntària, que ha tornat a fer el mateix trajecte. Pronostica que els relloguers d'habitacions i les ocupacions de pisos, habituals en aquesta zona de Barcelona, afavoreixen que hi hagi menys sensesostre. Un dels grups de voluntaris que ha localitzat més gent al carrer és el que ha rodejat l'alberg públic de Nou Barris per als sensesostre: han comptat 18 persones. A l'exterior del centre s'hi acostuma a concentrar la gent que espera obtenir una plaça a l'alberg.
La Yolanda, que va estar més d'un mes dormint al carrer a Nou Barris, assegura que sempre tenia por "de si entrava algú" quan casa seva era l'entrada d'un pàrquing. "Les nits dels caps de setmana no dormia. Hi havia molta festa al carrer, gent borratxa, i no et fiaves del que podia passar", afegeix. Des de fa més de 10 mesos viu en un centre d'allotjament de Sarrià per als sensesostre. També ha trobat feina i ara busca un pis. Tot i això, mentre participa en el recompte com a voluntària se situa inevitablement un any enrere: "Quan recorro els carrers miro en quins llocs podria dormir".
El recompte de Barcelona, organitzat per la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), permet quantificar els sensesostre de la ciutat. També s'han fet recomptes en altres localitats de l'àrea metropolitana, com a Badalona, on n'hi ha 57; a Sant Adrià de Besòs (16); a Santa Coloma de Gramenet (19), i a Terrassa, on s'han comptabilitzat 29 persones dormint al ras i 23 més en un equipament municipal.