BARCELONA

El carrer Casp s’acomiada de l’olor de cafè

L’històric establiment Bracafé tanca aquest agost per la transformació de l’edifici

Dos cartells a la façana del local informen del tancament després de 87 anys.
Montse Riart
17/05/2018
3 min
14
Regala aquest article

Barcelona“Una tassa de cafè és la certificació notarial que els pròxims cinc minuts valdran la pena”. La frase de Joan Barril feia dècades que presidia una de les parets de l’emblemàtic Bracafé del carrer Casp, un dels pocs locals a tocar del passeig de Gràcia que garantia encara que aquests cinc minuts o deu, o vint, més enllà de valdre la pena, fossin allunyats del xivarri i l’anada i vinguda de turistes que es produïa uns metres més enllà. L’històric cafè -va obrir les portes l’any 1931- ha sigut durant dècades parada habitual de veïns, públic del Tívoli, treballadors de Ràdio Barcelona i d’altres empreses de la zona, policies d’uniforme i els barcelonins en general que passejaven per la zona. Però la inevitable transformació del carrer que va començar per l’enderrocament d’un altre dels referents de la via, el Teatre Novedades i l’Hotel Barcelona, ha acabat passant factura a l’establiment, que el 31 d’agost abaixarà definitivament la persiana.

Al lloc de la cafeteria hi anirà l’accés al pàrquing subterrani de quatre plantes que Catalana Occident, la propietària de l’edifici, ha decidit construir-hi. El Bracafé no és l’únic afectat. De tots els negocis que s’ubiquen als baixos de l’edifici -el restaurant Navarra i el Cafè de la Ràdio ja havien tancat- només se’n conservaran dos, però es traslladaran a la ronda Sant Pere. La primera planta de l’edifici, que ara són oficines, i la de peu de carrer es convertiran en un únic espai comercial que es preveu llogar a alguna gran cadena. “És un moment trist, ho hem intentat tot però al final s’ha d’assumir”, diu el responsable de l’establiment, Xavier de Erausquin. La setmana passada van rebre un burofax de l’amo de l’edifici que els avisava que l’últim dia d’agost havien de marxar. Ja s’ho esperaven, diu, perquè des del 2016 només els renovaven els contractes de mes en mes. Ara han penjat cartells als vidres per informar els clients que la resta de franquícies -la més pròxima és a dos carrers- continuaran obertes.

El tancament del Bracafé no està vinculat a l’encariment dels lloguers o a la no continuïtat de la marca, però sí que és un indici més de la transformació de la zona. “És una llàstima perquè ja no queden locals així”, diu el Josep mentre s’aixeca de la taula on prenia un cafè llegint el diari. Ell fa dècades que dia sí dia no passa per la cafeteria. “Hi ha moltes ciutats que cuiden els seus establiments històrics, però aquí es perden”, afegeix des de la taula del darrere l’Anna Maria, que pren un cafè amb una amiga. Ara viu fora, però explica que abans venien cada diumenge amb la família.

Continuïtat a l’edifici

“Després de 87 anys, el 31 d’agost el Bracafé del carrer Casp 2 tancarà definitivament per demolició d’aquest edifici”, explica el cartell. En realitat, la façana del Palau Pons i Pascual, construït l’any 1891 per l’arquitecte modernista Enric Sagnier, es conservarà i el que s’enderrocarà són les plantes interiors, per transformar-les en un edifici d’oficines modern, amb els baixos i la primera planta d’ús comercial.

Catalana Occident ha invertit 30 milions d’euros en el projecte, que va començar a finals del 2016 i que tenia una durada prevista de quatre anys. Des de fa un any a la façana del passeig de Gràcia s’hi ha alçat una gran marquesina per protegir els vianants. Per als barcelonins és difícil encara creuar la ronda Sant Pere sense sorprendre’s per l’enorme solar que ha deixat el solar del Novedades. D’aquí tres mesos i mig hauran d’acostumar-se també a deixar de sentir l’olor de cafè cada vegada que girin pel carrer Casp.

stats