El frau de la carn de cavall esquitxa productes espanyols
Detecten ADN de cavall en canelons de vedella de la marca La Cocinera
Brussel·lesL'escàndol de la carn de cavall ja ha esquitxat el mercat espanyol: primer van ser unes lasanyes de la marca Findus a la Gran Bretanya, després uns tortel·linis de carn de Buitoni i ara el frau en l'etiquetatge de la carn de vedella arriba a productes elaborats a l'Estat. Es tracta d'uns canelons de carn de La Cocinera que, segons l'etiqueta, eren de vedella, però que, en ser analitzats, s'ha descobert que contenien carn de cavall, segons va confirmar ahir des de Brussel·les el ministre espanyol d'Agricultura, Miguel Arias Cañete.
El frau dels canelons de La Cocinera s'ha pogut descobrir gràcies a les anàlisis que elabora l'Estat per rastrejar la possible presència d'ADN de cavall en aliments elaborats i comercialitzats com si fossin de carn de boví. Uns controls fets pel ministeri que se sumen als que ja feien les autonomies, que tenen la competència en matèria de control de productes càrnics transformats. Amb aquest control reforçat, Espanya "s'ha avançat" al pla de la Comissió Europea, va presumir ahir el ministre Cañete.
I és que Brussel·les s'afanya a millorar el sistema de control sobre la carn que es menja al continent i, fa deu dies, els Vint-i-set van acordar posar en marxa un pla coordinat a tot Europa que reforci els controls de qualitat. D'una banda, els socis europeus faran testos d'ADN -150 es faran a l'Estat- en aliments precuinats amb carn de boví per buscar-hi traces de carn de cavall i, de l'altra, faran proves a la carn de cavall per buscar-hi restes de fenilbutazona, un analgèsic per a cavalls que comporta riscos per a la salut humana. El comissari europeu de Salut, Tonio Borg, va demanar ahir que els governs imposin "sancions estrictes i fins i tot la suspensió de llicència" als responsables de la carn de cavall comercialitzada com a vedella.
Accions preventives
El cas de La Cocinera és un "frau en l'etiquetatge, que no afecta la seguretat alimentària del producte ni implica cap risc per a la salut", insisteixen fonts del ministeri. Tot i que no hi hagi perill per a la salut humana, la por s'ha estès entre els consumidors i ara totes les marques implicades s'esforcen a espolsar-se les culpes i a emprendre mesures dràstiques que demostrin la seva bona voluntat. Per això, tot i que només es trobessin restes de carn de cavall als canelons, La Cocinera ha anunciat que retirava del mercat tots els productes fets amb matèria primera subministrada pel seu proveïdor espanyol de carn, Servocar, que certificava que la matèria primera era 100% bovina quan, en realitat, tenia traces de carn de cavall. Es tracta de l'empanada gallega de carn, el farcit de carn, el gratinat d'albergínies i les crestes de carn. Servocar al·lega que "no processa cap tipus de carn per a La Cocinera sinó que només li subministra peces senceres", i diu que ha fet anàlisis en tot el seu estoc de carn i no ha trobat "cap traça de cavall en els seus lots".
També Ikea ha decidit retirar de les seves botigues les mandonguilles, el seu plat estrella, després que les proves fetes per les autoritats de la República Txeca mostressin indicis de restes de carn de cavall en aquest plat, suposadament fet de carn de vedella. La multinacional assenyala que fa dues setmanes va practicar anàlisis d'ADN a diverses mostres de mandonguilles "que no van mostrar traces de carn de cavall". A la llum dels resultats dels testos txecs, però, l'empresa farà noves anàlisis.
Findus Espanya s'ha volgut desmarcar dels dubtes generats per la seva marca a la Gran Bretanya avançant-se als testos que proposen les autoritats europees. Per això, la companyia ha analitzat les lasanyes bolonyesa i els canelons que ven a l'Estat i ara pot certificar que no estan afectats pel frau. "Disposem dels resultats de les anàlisis d'ADN que confirmen que no hi ha presència de carn de cavall en cap dels seus productes amb ingredients càrnics de vedella", afirma la marca. La reacció dels consumidors no s'ha fet esperar. Una enquesta del centre d'estudis Nielsen mostra que el mercat de plats elaborats amb carn bovina ha caigut un 45% a França. Una caiguda que implica prop d'un milió d'euros de pèrdues i que afecta tots els aliments congelats, tant de les marques que estan involucrades en l'afer com de les que no.