Capturen l'os Goiat a l'Aran per canviar les bateries del GPS que porta al collar i tenir-lo localitzat

A l'animal se'l va adormir amb un dard i l'operació es va fer amb un helicòpter

Acn
17/10/2018
2 min

BarcelonaL'os Goiat ja té bateries noves al GPS que porta al collar, de manera que l'equip de seguiment de l'animal el podrà tenir localitzat les 24 hores del dia. Els tècnics estaven esperant que l'os travessés les muntanyes provinent de França, on ha estat fins fa pocs dies, i entrés a Catalunya per fer aquesta operació. Amb el suport d'un helicòpter s'ha trobat l'animal i se l'ha adormit amb un dard. Un cop adormit, els tècnics han pogut dur a terme la substitució de les bateries gastades.

Tècnics canviant el collar de Goiat, perquè les bateries estaven a punt d'esgotar-se

El dispositiu es va dur a terme aquest dimarts a les muntanyes de Naut Aran, a la Vall d'Aran. Canviar les bateries del GPS del Goiat era una prioritat arran del comportament anòmal de l'os, que ha atacat i mort animals grossos, com egües o vaques. El Goiat va ser alliberat al Pallars l'any 2016 provinent d'Eslovènia.

Tècnics del Cos d'Agents Rurals, del Consell General d'Aran, del departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana van participar en l'operació. Amb l'helicòpter dels Agents Rurals es va poder fer el seguiment visual del Goiat, la maniobra d'aproximació i el tret amb un rifle anestèsic. Després d'adormir-lo, els tècnics li van poder treure mostres i canviar-li el collar, perquè les bateries estaven a punt d'esgotar-se. D'aquesta manera, el seguiment amb el GPS de l'os queda garantit, com fins ara. Posteriorment, l'animal es va despertar i es va poder comprovar el correcte funcionament del nou aparell de seguiment.

Després d'adormir-lo, els tècnics també van poder treure mostres a l'os

L'equip de l'operació va estar format per 15 persones, i és la primera vegada al Pirineu que es fa una captura d'os amb mitjans aeris. Es preveu que les pròximes setmanes els ossos comencin el període d'hibernació, coincidint amb la baixada de temperatures. També s'està treballant en l'elaboració d'un protocol de gestió d'ossos problemàtics al Pirineu, juntament amb la resta de territoris afectats. Es tracta d'un document tècnic que ha de guiar la presa de decisions en aquest àmbit. El departament de Territori ha plantejat la possibilitat de fer fora el Goiat del Pirineu a causa del seu comportament anòmal.

stats