El Cap d'Any de tornar a sortir de festa: "Anem amb moltíssimes ganes"
Festes multitudinàries i discoteques amb moltes entrades venudes anticipadament deixen enrere dos anys marcats per les restriccions de la pandèmia
GironaDesprés de dos anys marcats per la pandèmia, que va obligar a celebrar el Cap d’Any en petit comitè respectant els grups bombolla, les proves d’antígens o el toc de queda, arriba la primera revetlla sense restriccions. Tornen, doncs, les campanades amb la colla d’amics i familiars, les festes de cotilló multitudinàries i les discoteques plenes a vessar sense mascaretes ni límits d’aforament.
Tothom viu la tornada a la normalitat amb moltíssimes expectatives perquè, quan falten dos dies perquè comenci el 2023, gairebé tots els negocis d’oci nocturn de Catalunya han exhaurit les entrades a la venda. "Les discoteques han venut el 80% de localitats de manera anticipada i ara confien acabar d’exhaurir les places amb les compres de la mateixa nit del 31", explica el president de la patronal d’oci nocturn Fecasarm, David López. El president del sector celebra que el percentatge d’ocupació d'enguany "iguala les mateixes xifres d’abans de la pandèmia" i, a més, destaca que en aquesta data assenyalada han notat "una il·lusió especial entre els clients per sortir i alliberar tota l’energia acumulada durant el tancament".
És el cas de la Irene, de 25 anys, que reconeix que els últims anys s'havia acostumat a celebrar-ho a casa, però ara amb les amigues "anirem de festa amb moltíssimes ganes per aprofitar l'ocasió". Han triat la Sala Upload, al Poble Espanyol de Barcelona, que sota l'anunci de "Perreo combativo, perreo consentido", prepara una festa temàtica amb entrades a 25 euros. "Ens hem decidit per aquest local perquè, tot i que no hi hem estat mai, és una de les opcions més barates de la ciutat", argumenta. I és que, efectivament, molts joves busquen l'oferta més econòmica perquè els preus de les festes del dia 31 a la capital catalana són cada vegada més elevats.
Entre 40 € i 80 € a Barcelona
Al passeig Marítim, per exemple, Opium ha venut les entrades de manera progressiva i amb preu ascendent, dels 40 euros per als primers compradors fins a doblar la quantitat per als últims. El mateix sistema i la mateixa forquilla ha utilitzat el local Bling Bling, mentre que a Razzmatazz els preus de la nit oscil·len entre els 40 i els 60 euros. Fora dels locals d'oci nocturn, a Barcelona l'única proposta oficial i gratuïta és l’espectacle de pirotècnica i música que, des de dos quarts de deu fins a les campanades, se celebra a la Font Màgica de Montjuïc. L’acte, sense límit d’aforament, convoca moltíssima gent, així que cal arribar amb antelació per aconseguir lloc a l’emblemàtica avinguda de Maria Cristina i menjar el raïm amb bones vistes. Després dels focs, la celebració continua a pocs metres, a la plaça major del Poble Espanyol, amb música en directe fins a les 6 de la matinada. Això sí, pagant una entrada que, en aquest cas, oscil·la entre els 40 i els 70 euros.
Com passava en època prepandèmica, els turistes també seran protagonistes en moltes sales de la ciutat, sobretot francesos, italians i britànics. "Venen a passar tres o quatre dies, i sovint fan coincidir la festa del canvi d'any just al mig de l’estada", assenyala López. Per al gremi d’hotelers, el percentatge de reserves de clients estrangers és mínim: "En aquest primer Cap d’Any després de la pandèmia farem ple absolut, però, més enllà d’aquesta data, l’ocupació turística ha sigut baixa", matisa el director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals.
Reggaeton i clàssics dels 80 a la Costa Brava
Fora de la capital, una zona especialment animada per donar la benvinguda al 2023 és la Costa Brava. Sobretot Lloret de Mar (Selva), amb una alta concentració de clubs nocturns freqüentats per públic majoritàriament jove, que preparen una revetlla festiva a ritme dels millors èxits de reggaeton del 2022. Com la sala Disco Tropics, un dels locals més grans de Catalunya, recentment reconegut a la llista de les 100 millors discoteques del món, que ofereix entrades a 30 euros i preveu reunir fins a 500 persones tant a la nit del 30 com la del 31. Per als més veterans, Lloret també ofereix alternatives com la Sala Gotham, que atrau assistents de 30 a 60 anys i combina la música moderna amb remembers de temes dels anys 80 i 90.
Una altra població amb ambient és Platja d'Aro (Baix Empordà), on molts dels adolescents de Girona, que no volen quedar-se a la ciutat, es traslladen per celebrar el dia 31. Com la Clara, nascuda el 2004, que des que ha tingut edat per entrar a les discoteques ha celebrat el Cap d'Any sempre en pandèmia. Però aquesta vegada ja podrà gaudir-ne sense restriccions: "Som un grup de deu amigues i anirem a Zsa Zsa, que costa 25 euros per persona i ens agrada el tipus de música que posa", explica. I continua: "Realment em fa molta il·lusió celebrar amb tota la colla un Cap d'Any sense covid, però és veritat que el moment més alliberador a l'hora de sortir de festa va ser a l'estiu, quan es va poder començar a ballar per primera vegada amb normalitat".
Per evitar conflictes durant la nit de Cap d'Any, els Mossos d'Esquadra han tornat a activar, després de dos anys, el pla Grèvol: un operatiu que es traduirà en un reforç policial en espais estratègics, com els locals d'oci nocturn. A més, amb el nivell actual d'alerta antiterrorista, quatre sobre cinc, el dispositiu es veurà reforçat per les concentracions de persones que s'esperen.