Cap nen sense colònies: objectiu per aquest estiu

La Fundació Pere Tarrés atorga 2.200 beques per a colònies i casal d’estiu a infants de famílies que no poden assumir-ne el cost. La iniciativa compta amb el suport de Càritas.

3 min

"Els nens i nenes s'ho passen d'allò més bé anant a banyar-se en un gorg, visitant un castell medieval, anant a la piscina -és una festa, una activitat molt desitjada-, cantant amb l'acompanyament de la guitarra -tenim previst cantar durant deu minuts... i hi ha dies que hi estem una hora i mitja, molta més estona que a les colònies convencionals -, fent una nit de bivac (dormint a l'aire lliure), en la qual, si no hi ha núvols, l'espectacle que ofereix el cel estrellat és magnífic, fent una gimcana en la qual s'embruten amb pintura..." Ho explica la Míriam San José, que l'any passat va ser monitora voluntària d'unes colònies socials -d'infants en situació vulnerable- organitzades per la Fundació Pere Tarrés a la comarca del Pallars Jussà i aquest any probablement repetirà l'experiència. "La procedència dels infants és molt diversa. N'hi ha que vénen de serveis socials, d'altres de centres oberts d'atenció a la infància i a l'adolescència, d'aules d'integració, fruit del reagrupament familiar...", diu la Míriam. "Són infants tocatsper la crisi, que acostumen a passar moltes hores al carrer o bé sols... Per als monitors suposa un repte; és una experiència molt intensa... Al final, tots plorem, nens i monitors!", explica la Míriam San José, que durant l'any és la responsable de l'Esplai Arc Iris, al barri barceloní del Baix Guinardó.

Les activitats d'estiu enteses dins de la funció educativa

Un de cada quatre infants catalans viu per sota del llindar de la pobresa. Avui dia, en molts casos, l'accés a les activitats de lleure és un factor més d'exclusió social. "És important que els infants puguin gaudir de l'experiència d'anar de colònies o a un casal d'estiu. Des de la Fundació Pere Tarrés volem conscienciar la societat perquè l'educació en el lleure no sigui un factor d'exclusió", diu Josep Oriol Pujol i Humet, director general de la Fundació Pere Tarrés. "Les activitats d'estiu són una continuació de la funció educativa i social que fan els centres d'esplai durant la resta de l'any", subratlla Pujol. La Fundació Pere Tarrés és l'entitat que porta a terme la campanya Cap infant sense colònies ( www.peretarres.org/ajudals ), que preveu atendre uns 2.200 menors aquest estiu. En conjunt, la Fundació Pere Tarrés organitza activitats de colònies i casals per a més de 20.000 nens i nenes.

Ja fa anys que la Fundació Pere Tarrés organitza aquesta campanya solidària. La novetat d'enguany és que compta amb el suport de Càritas Diocesana de Barcelona. Són molts els vincles que hi ha entre les dues entitats. De fet, l'activitat de la Fundació Pere Tarrés va iniciar-se l'any 1957 en el marc de Càritas -tot i que la Fundació va constituir-se formalment l'any 1985-. En la campanya Cap infant sense colònies , Càritas dóna suport en l'avaluació dels casos susceptibles de ser becats, en l'organització de casals i colònies que aquesta entitat social organitza de manera conjunta amb centres que no disposen de recursos, i en l'atorgament de beques per a infants sense recursos que assisteixen a les activitats organitzades per la Fundació Pere Tarrés. A més, Càritas col·labora en la campanya en la difusió i en la captació de fons.

D'entre les activitats de vacances per a infants en situació vulnerable organitzades per la Fundació Pere Tarrés cal destacar les colònies en moviment , que són colònies de vuit dies, que es fan al mes d'agost, completament becades. També hi ha una ruta de muntanya, opció adreçada als joves: l'esforç que suposa caminar una bona estona per desnivells, la necessitat de portar l'imprescindible per no carregar massa pes, el fet de fer ruta plegats... fa emergir valors que a la ciutat estan sovint arraconats; aquest any la ruta de muntanya es farà probablement al Prepirineu o al Pirineu. En tercer lloc, els casals d'estiu en barris amb dificultats socioeconòmiques i amb una xarxa d'entitats poc desenvolupada, com ara el Raval, i casals d'estiu i colònies que es fan en col·laboració amb entitats que acullen infants en situació de vulnerabilitat, com per exemple centres residencials d'acció educativa (CRAE), Càritas Diocesana de Barcelona, els centres d'esplai que acullen infància en risc durant l'any i parròquies.

El lleure és un dret. No podem deixar que, a causa de la situació econòmica d'alguns pares, els més petits no puguin gaudir de l'estiu jugant, passant-s'ho bé i compartint un munt d'experiències, que és el que els correspon fer durant les vacances.

stats