Societat18/06/2021

Canvis en el porta a porta de Sant Andreu: camions més silenciosos i adaptació de la recollida del tèxtil sanitari

L'Ajuntament no es planteja fer marxa enrere però sí que prepara modificacions

BarcelonaAssaig-error fins a la victòria final. L'Ajuntament de Barcelona no té cap intenció de fer marxa enrere en la polèmica recollida porta a porta que va començar al barri de Sant Andreu ara fa vint-i-cinc dies però, això sí, està disposat a aplicar-hi canvis, alguns dels quals substancials. "Ens en sortirem", assegura el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia.

Des que es van retirar els contenidors han aparegut veus crítiques i fins i tot s'han convocat concentracions en contra. Denuncien les dificultats per poder deixar les escombraries i que el codi que permet identificar les bosses suposa "una invasió de la privacitat". Alguns veïns també critiquen que el nou sistema s'ha "imposat sense consultar-lo amb el veïnat". L'Ajuntament, que havia insistit que el primer mes era una mica de prova i donava per fet que caldria aplicar-hi canvis, va prenent nota de totes les incidències i denúncies i es mostra optimista: "Estem solucionant pràcticament tots els casos", diu Badia. A algunes persones amb dependència se'ls va a buscar les escombraries a casa; a unes altres que han comunicat que surten tard de la feina i no poden complir els horaris fixats (de 20.00 a 22.00) també se'ls ha trobat solució i, a més, es preparen canvis genèrics, que haurien de facilitar la recollida. Totes aquestes mesures s'han d'acabar de decidir a la comissió de seguiment de finals de juny, però el regidor, en declaracions a l'ARA, ja n'ha donat algunes claus.

Cargando
No hay anuncios

Tèxtil i sanitari

La recollida de compreses, bolquers o altres residus sanitaris és un dels canvis que més queixes genera. A diferència de la resta de residus, aquests no es poden deixar a la porta de casa, sinó que cal portar-los al camió itinerant que va voltant per Sant Andreu i que, cada dia a la mateixa hora, s'atura a les mateixes places perquè els veïns hi portin els residus. L'utilitzen, de mitjana, unes 200 persones al dia però hi ha alguns andreuencs que no poden fer-hi coincidir els horaris. Per solucionar-ho l'Ajuntament analitza diferents propostes: "Per una banda, en alguns casos també podem fer la recollida a demanda –explica Badia– o bé autoritzar algunes persones a deixar el tèxtil davant de casa. Una altra possible solució seria posar un punt fix on les persones autoritzades, bàsicament la gent gran o les que tenen nadons i usen bolquers, els puguin fer servir amb un carnet" identificatiu. En aquest cas, serien bujols com els que ja fan servir els veïns de finques amb més de 44 pisos, que en lloc de deixar la bossa davant de casa tenen un petit contenidor que s'obre amb una targeta identificativa.

Cargando
No hay anuncios

Soroll

L'Ajuntament reconeix que alguns vehicles, per la dimensió o el soroll que fan, no estan preparats per a la recollida porta a porta. Altres veïns també denuncien que cada nit se senten els escombriaires discutir si una bossa cal recollir-la o deixar-la on és perquè no compleix les normes. Badia respon que a partir del mes d'octubre, coincidint amb l'ampliació d'aquest sistema de recollida, la companyia que s'encarrega del servei començarà a utilitzar camions més silenciosos. A més, analitzant l'itinerari actual han detectat "punts crítics" de soroll que intentaran erradicar "canviant les rutes o usant vehicles més petits".

Cargando
No hay anuncios

Etiquetes

Aquests últims dies,també ha generat moltes queixes la necessitat d'utilitzar bosses identificatives per tirar la brossa, perquè alguns veïns consideren que s'està vulnerant la seva identitat. En aquest aspecte, l'Ajuntament no té cap intenció de modificar-ho. "Hem de poder trencar l'anonimat perquè es faci bé", justifica Badia, que posa les dades com a exemple: a Sarrià, on també funciona el porta a porta però les bosses no es poden identificar amb cada veí, només se selecciona el 58% de les deixalles. A Sant Andreu, aquest percentatge ja arriba al 78%. Val la pena recordar que a tot Barcelona, aquest percentatge no supera el 40%. En aquest sentit, Badia assegura que quan es desplegui el nou sistema per tota la ciutat "s'adaptarà a cada barri, però tots acabaran tenint el xip, també a Sarrià". Badia defensa que l'objectiu de la identificació és que, a partir del 2021 s'aplicaran bonificacions a la taxa de recollida a qui estigui seleccionant millor i assegura que no es vulnera la intimitat de ningú. "En sis mesos només tindran la identificació les bosses de l'orgànica i el rebuig però, de totes maneres, l'operari que llegeix el codi només sap si aquella bossa ha estat ben tirada o no, però no sap de qui és".

Cargando
No hay anuncios

Invidents

Un altre problema que ha detectat en aquest cas l'Ajuntament és que moltes persones deixen les bosses a tocar de la façana i, en realitat, han de ser al marge amb la calçada, per permetre el pas dels vianants i, sobretot, el de les persones invidents. Per solucionar-ho, l'Ajuntament estudia fer alguna mena de campanya per recordar als andreuencs on cal deixar les bosses.