Què canviarà i què es mantindrà igual el curs que ve a les escoles?
S'obre la porta a retirar la mascareta a primària depenent de com evolucioni la pandèmia
BarcelonaEl departament d'Educació ha enviat aquest dijous als centres educatius de Catalunya un document de 30 pàgines perquè puguin començar a organitzar el curs que ve, que començarà presencialment el dilluns, 13 de setembre. Tot i que les línies mestres s'han acordat amb el govern espanyol, la conselleria feia unes setmanes que preparava un pla d'actuació propi que va en la línia del que ja havia anunciat el ministeri: curs presencial amb el mateix protocol quan es detecta un cas en una classe, grups bombolla estables i classes ventilades. Però hi ha alguns canvis importants a Catalunya: s'elimina la distància mínima dins el grup estable, es deixarà de prendre la temperatura als estudiants i els grups bombolla sí que podran interactuar al pati, cosa que a la pràctica ja feien algunes escoles arran de la impossibilitat de tenir aïllats els grups en un espai d'esbarjo petit.
Què canviarà el curs que ve a l'escola?
Distància: no caldrà mantenir cap distància mínima dins el grup estable
Un dels canvis més importants és que s'elimina del tot la distància mínima d'1,5 metres entre persones dins el grup estable, malgrat que ahir el govern espanyol va anunciar un acord amb les comunitats per passar d'1,5 metres a 1,2 metres. "Des d'un punt de vista de salut, té molta més importància centrar els esforços organitzatius en garantir l'estabilitat i l'estanquitat del grup, amb la finalitat de preservar la capacitat de traçabilitat", argumenta el text. Aquesta distància servia per calcular quants alumnes cabien a cada aula i és per això que hi ha qui tem que eliminar la distància sigui l'excusa per tornar als 25 alumnes a primària i 30 a l'ESO. En realitat, les ràtios mai han baixat, perquè el Govern va decidir deixar a criteri dels centres l'organització dels grups i, en conseqüència, el nombre d'alumnes a cada classe. N'hi ha que han convertit dos grups en tres –sobretot a primària–, mentre que a ESO, més saturada, molts centres han mantingut el mateix nombre d'alumnes per grup.
El govern espanyol ha demanat a les comunitats que mantinguin els més de 40.000 contractes extres que es van fer al setembre, entre altres coses per garantir que les classes tinguessin menys alumnes. La conselleria ha afirmat públicament que renovarà els 8.000 professionals contractats a Catalunya, però al pla enviat als centres no ho concreta, sinó que només diu que "determinarà i comunicarà la plantilla tenint en compte les directrius del departament en el marc del covid-19".
Temperatura: sense termòmetres a l'entrada
Els termòmetres a la porta de l'escola ja no caldran, perquè s'elimina aquesta mesura. El que sí que serà un requisit per entrar és no tenir cap símptoma compatible amb covid-19, i no conviure o ser contacte estret d'un positiu o d'algú amb símptomes.
Patis: es permetrà la interacció de diversos grups de convivència
Es permetrà la interacció de diferents grups bombolla, que sempre hauran d'anar amb mascareta. És un fet molt esperat pels mestres, que a contracor han hagut d'evitar que nens i nenes de diferents classes tinguessin massa contacte a les hores de pati. Tot i això, es mantindran els torns d'esbarjo perquè no hi hagi aglomeracion.
Material i menjador: es podrà tornar a compartir
Les instruccions d'aquest curs deien que no es podien dur joguines a l'escola i que els infants no podien compartir el material. Però el document per al curs que ve deixa clar que "la nova evidència mostra que la via de transmissió a través de les superfícies és molt menys rellevant del que s’havia considerat inicialment" i, per tant, el curs que ve es permetrà l'intercanvi de material entre els alumnes. Al menjador, si bé hauran de continuar dinant amb el seu grup de convivència com fins ara, podran tornar a compartir estris com la gerra d'aigua i les setrilleres, cosa que fins ara estava prohibida.
Neteja: els espais es netejaran només al final de la jornada escolar
Pel mateix motiu, durant el curs que ve ja no caldrà l'aplicació dels protocols de neteja actuals i la desinfecció constant de les superfícies d'ús comú deixarà pas a una neteja i desinfecció d'espais un cop al dia, al final de la jornada escolar.
Què continuarà igual que ara?
Mascaretes: es manté la normativa però s'obre a canvis (sobretot a primària)
D'entrada, i tenint en compte les dades actuals de la pandèmia, la mascareta continuarà sent obligatòria per a tot l'alumnat d'ESO, batxillerat, formació professional i centres de formació d’adults, així com tot el personal docent i no docent. També, de moment, per als alumnes de primària –a partir de 6 anys–, tot i que aquí és on hi podria haver el gran canvi. El document enviat als centres diu que ara per ara es manté la normativa d'aquest curs, però afirma també que "es valorarà la revisió de la mascareta" depenent de la situació de la pandèmia i de l'evolució del pla de vacunació, sobretot a l'etapa de primària. La mascareta continua sent "no indicada" per als alumnes de 0-3 anys i "no obligatòria" per als de 3 a 6.
Presencialitat i grups bombolla: tot igual
El departament d'Educació ha reivindicat des del principi de curs l'aposta per la presencialitat, un dels "pocs territoris" on s'han mantingut els centres oberts durant tot el curs, segons el document. "El dia de més afectació, el 94,3% dels alumnes van anar a l'escola i a l'institut de forma presencial", afirma la conselleria. És per això que l'aposta és la mateixa per al curs vinent, que també estarà organitzat d'acord amb els grups de convivència estables. "Ofereix facilitat en la traçabilitat dels possibles casos que s’hi donin, atès que permet una identificació i gestió precoç dels casos i dels seus contactes", argumenta el departament.
Entrades i sortides i fluxos de circulació: la mateixa idea
El protocol per al curs que ve manté les entrades i sortides esglaonades i l'organització de fluxos de circulació dins els centres per evitar aglomeracions en llocs i moments determinats.