Un canvi de temps posarà fi a un estiu molt calorós

Miquel Bernis
01/09/2015
2 min

MeteoròlegEn els últims anys ens hem acostumat a veure com els estius gaudien de generoses pròrrogues durant el setembre, i fins i tot en alguns casos durant l’octubre, però enguany aquesta no sembla la tendència. Tot i que l’agost s’ha acabat amb molta calor, el canvi de mes s’ha produït ja amb tempestes en diverses comarques, un senyal del canvi de temps que comença. Avui les temperatures ja seran ben bé 4 o 5 graus més baixes que ahir a l’interior, i durant la setmana aquesta baixada s’accentuarà fins als 10 graus en moltes comarques del nord i de l’oest. A prop de mar els termòmetres no baixaran tant, però al final de la setmana lectiva en molts indrets de costa les temperatures també seran entre 5 i 7 graus més baixes que ahir. Els ruixats aniran caient de manera molt irregular durant la setmana. Aquesta tarda i vespre les tempestes reapareixeran sobretot en moltes comarques de Girona i de Barcelona, tant a les interiors com a prop de mar. Entre demà al vespre i dijous arribarà la tongada de xàfecs més general, i fins diumenge probablement els ruixats de poca estona s’aniran repetint de manera més dispersa, sobretot a les tardes.

Tornarà la calor?

Si alguna cosa hem après en els últims anys és a no donar per acabada la calor abans d’hora. No és descartable que a llarg termini hi hagi noves entrades d’aire càlid, però fins on arriben els mapes del temps la fresca s’entreveu protagonista. Les possibilitats que la calor torni abans del 15 de setembre s’entreveuen molt baixes, i els models climàtics de l’agència nord-americana NOAA coincideixen a considerar probable que aquest setembre sigui més fresc del normal a la majoria de regions d’Europa. Ahir es va acabar l’estiu meteorològic, que inclou sencers els mesos de juny, juliol i agost. Encara no hi ha dades oficials de balanç de l’estació, però algunes dades obtingudes per l’ARA són reveladores de fins a quin punt aquest estiu ha sigut molt calorós.

La temperatura mitjana d’aqueststres mesos en indrets com Lleida, Reus i Girona ha sigut la segona més alta des que hi ha registres, només superada per la del 2003. En altres sèries de dades com la de l’Observatori de l’Ebre i la de l’aeroport del Prat l’estiu d’aquest any queda entre els cinc més càlids. A Reus aquest any hi ha hagut fins ara 63 dies en què s’han superat els 30 graus al migdia; només el 2003 n’hi va haver més (68). A Girona la dada és similar: els 68 dies amb més de 30 graus d’enguany només queden superats pels 82 del 2003. A Lleida hi ha hagut aquest estiu 36 dies amb més de 35 graus; només el 1991 (39) i el 2003 (46) n’hi va haver més.

stats