Torna l'horari d'hivern: a punt per al canvi d'hora?

La nit de dissabte a diumenge caldrà endarrerir una hora els rellotges i a les 03.00 h seran les 02.00 h

Ara
i Ara

BarcelonaLa nit d'aquest dissabte a diumenge, a les 03.00 hores, acabarà l'horari d'estiu i de nou els rellotges tornaran a marcar les 02.00 hores. D'aquesta manera, es recuperarà un any més l'horari d'hivern, d'acord amb la Directiva Europea del Canvi d'Hora, que s'aplica en tots els estats de la Unió Europea. El canvi d'hora es fa sempre l'últim diumenge del mes d'octubre en el cas de l'horari d'hivern, quan el rellotge s'endarrereix una hora, i l'últim diumenge del mes de març, quan s'avança una hora el rellotge i comença l'horari d'estiu.

El pròxim canvi d'hora és potser el que fa més mandra, perquè suposa que els dies es faran més curts i que a les tardes es farà fosc cada vegada més aviat, tot i que la nit de dissabte a diumenge es podrà dormir una hora més. La Directiva Europea del Canvi d'Hora, que és d'obligat compliment, s'aplica amb l'objectiu d'aconseguir un estalvi energètic. Segons estimacions de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), l'estalvi potencial pot arribar als 300 milions d'euros, l'equivalent al 5% del total del consum en il·luminació.

Cargando
No hay anuncios

El febrer del 2018, a proposta de Finlàndia, l'Eurocambra va votar sobre la possibilitat de posar fi al canvi d'hora. Malgrat rebre 384 vots en contra i tan sols 153 a favor, el Parlament Europeu es va comprometre a estudiar la viabilitat del canvi d'hora i va obrir una consulta pública, en la qual més del 80% dels 4,6 milions de ciutadans que hi van participar es van mostrar a favor d'acabar amb els canvis d'hora. Però, finalment, el comitè d'experts no decidirà fins més endavant quan abolirà la mesura.

El canvi d'hora va començar a generalitzar-se a partir del 1974, a partir de la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir avançar el rellotge per aprofitar millor la llum del sol i consumir així menys electricitat. S'aplica com a directiva des del 1981 i ha estat renovada successivament cada quatre anys. Tot i això, des de l'aprovació de la Novena Directiva pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió el gener del 2001, el canvi s'aplica amb caràcter indefinit. La directiva està incorporada a l'ordenament jurídic espanyol pel reial decret 236/2002, de l'1 de març. Espanya, geogràficament, està situada en el fus UTC/GMT+1, com la major part d'Europa excepte el Regne Unit, Irlanda i Portugal, que es mantenen en l'UTC/GMT+0. Aquesta adscripció de fus és la que marca des del 1940 l'"hora oficial" espanyola, avançada en 60 minuts a l'"hora universal".