Canvi horari

Canvi d’horari aquest cap de setmana d'octubre: serà l’últim?

Aquest diumenge haurem d'endarrerir una hora els rellotges

ARA
i ARA

BarcelonaEl cap de setmana vinent deixarem enrere l’horari d’estiu. Durant la matinada del diumenge 29 d’octubre farem el segon canvi d’hora de l’any i a les tres de la matinada seran les dues. D’aquesta manera, com també passarà a la resta de països de la Unió Europea, aquest diumenge haurem d’endarrerir una hora els rellotges. Però, per què continuem canviant d’horari si Brussel·les havia decidit deixar de fer-ho a partir del 2019?

Des de l’anunci de la modificació, la mesura ha tingut grans defensors, però també molts detractors. Els principals: els ministeris de Transport dels estats membres, que veuen com els salts horaris interns podrien dificultar el comerç de mercaderies. Aquests dubtes van portar a ajornar la proposta fins al 2021, any en què els 28 van instar-se a resoldre la qüestió. Aquell 2019, els estats membres van crear les seves respectives comissions tècniques amb l'objectiu de decidir el posicionament que havia de prendre cada un, però l’arribada de la pandèmia a inicis de 2020 va deixar el projecte en un calaix. 

Cargando
No hay anuncios

De fet, el govern espanyol va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el març de 2022 el calendari de modificació horària fins a 2026. Així doncs, si no hi ha cap gir el 27 d'octubre de l'any que ve tornarem a fer el pas de l'horari d'estiu al d'hivern. A la disposició del Ministeri de Presidència, l'executiu espanyol justifica la calendarització pel fet que la "proposta de supressió" de la CE "no ha estat adoptada fins ara".

Menys hores de sol

Amb el canvi de diumenge vinent, el sol passarà a sortir una hora abans, però també es pondrà una hora abans. Això escurçarà la llum diürna fins a ben bé tres quarts de sis de la tarda tan bon punt s'implementi la mesura. Per aquest motiu els experts asseguren que el projecte de la Unió Europea serà positiu, ja que l'horari s’adaptarà molt millor a la jornada laboral habitual dels ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

Com quedaria l’horari?

Fa un any, un grup d'experts va presentar una proposta per eliminar els canvis d'hora a la Unió Europea, que no s'ha aplicat pel bloqueig polític de la iniciativa. Els experts plantejaven mantenir l'horari d'hivern tot l'any al conjunt de la UE i que països de l'oest europeu, com seria el cas d'Espanya o França, endarrerissin permanentment l'hora i passessin a compartir fus horari amb el Regne Unit o Portugal.

Cargando
No hay anuncios

A banda d'aquest plantejament, el govern espanyol també va encarregar el 2018 a un grup d'experts que ho estudiessin. Les conclusions presentades el març de 2019 no eren unànimes i es dividien entre els que volien mantenir els canvis d'horari els que apostaven per instaurar el d'hivern com a permanent. Alguns també defensaven apostar pel d'estiu alertant de l'impacte negatiu que tindria en el turisme que es faci fosc més aviat. En el que sí que estaven d'acord era en no fer cap canvi precipitat mentre no existeixi un consens.

I més enllà dels experts, què en diu la ciutadania? Segons una enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicada a l'abril d'aquest any, un 61,7% dels espanyols vol "acabar amb el canvi d'hora" i el 66% diu que prefereix que es mantingui el d'estiu.