El món ha viscut el segon març més càlid des de mitjans de segle
El gel a l'Antàrtida també arriba al seu segon rècord més baix aquest mes, segons el servei Copernicus de la Unió Europea
BarcelonaEl mes de març que acabem de deixar enrere ha estat el segon més càlid a tot el món des de mitjans del segle XX, segons el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S). Al sud i el centre d'Europa s'han registrat unes temperatures superiors a la mitjana, però també les àrees més fredes del planeta han rebut l'impacte d'aquests episodis ambientals. De fet, l'extensió de gel marí de l'Antàrtida ha estat la segona més baixa en un mes de març des que se'n té registres.
Els satèl·lits de Copernicus han registrat dades especialment inusuals a la península Ibèrica, que ha tingut unes condicions molt seques durant aquest últim mes. Això afavoreix les condicions perquè es produeixin incendis i, en el cas de Catalunya, ha obligat a adoptar mesures d'excepcionalitat per la sequera. L'anomalia ha afectat també altres zones europees, com els Alps, els Balcans orientals i la costa nord-occidental del mar Caspi.
Alhora, s'han donat temperatures especialment preocupants a la major part de l'Àsia, on es van assolir nous rècords de calor al mes de març. Unes dades globals que segueixen, i agreugen, la dinàmica del passat febrer, que va ser el cinquè mes més càlid.
Més fred de l'habitual a l'oest dels Estats Units
Per altra banda, hi ha hagut algunes zones que han viscut el tercer mes de l'any amb temperatures més baixes de l'habitual, com l'àrea oest i centre dels Estats Units. També les dades d'humitat registrades han estat més elevades en algunes àrees de l'Amèrica del Nord, així com al Brasil i en algunes regions asiàtiques, entre d'altres. En alguns d'aquests casos, les altes precipitacions van provocar greus inundacions, com ha passat a Malàisia.
Les dades publicades en el butlletí del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus sobre temperatura, humitat i nivells d'extensió de gel s'han generat en computadores de milions de dades de satèl·lits, vaixells, avions i estacions meteorològiques de tot el món.