COP26

Els EUA i la UE lideren un acord per reduir el 30% de les emissions de metà

Noranta països s'afegeixen a la iniciativa però la Xina, Rússia i l'Índia en queden fora

Complex de la petroliera Repsol al polígon petroquímic de Tarragona.
02/11/2021
3 min

LondresSegon dia de la cimera de Glasgow i segon anunci de la jornada a la recerca d’una mica d’optimisme. Gairebé 90 països s'han afegit a la iniciativa liderada pels Estats Units i la Unió Europea (UE) per reduir el 30% de les emissions de gas metà l’any 2030, en relació amb els nivells emesos el 2020. El metà és el principal gas d'efecte hivernacle després del diòxid de carboni. I, de fet, encara té un potencial d'atracció de calor més gran que el CO₂, però es descompon a l'atmosfera més ràpidament. Per tant, reduir-ne les emissions pot tenir un impacte més ràpid en l’intent de frenar l'escalfament mundial.

Amb tot, Greenpeace ha volgut acabar amb tant de triomfalisme per l'anunci conjunt dels EUA i la UE. En un comunicat de resposta, l'organització ecologista ha dit: "L'IPCC [el Panel Internacional de Nacions Unides per al Canvi Climàtic] diu que hem de reduir totes les emissions a la meitat el 2030 si esperem mantenir l'augment de la temperatura global dins d'1,5 º centígrads. Si reduïm dràsticament els combustibles fòssils, reduiríem les emissions de metà i carboni alhora, i tindrem moltes més possibilitats d'assolir l'objectiu. I si no s'inclou la reducció de carn i el canvi de la dieta de la gent en aquest compromís, els governs estan donant via lliura a la gran indústria de l'agricultura. Totes els indicis acaben apuntant a la necessitat d'eliminar els combustibles fòssils del nostre sistema energètic i a eliminar la carn i els lactis industrials de les nostres dietes tan aviat com sigui possible. Aquest anunci esquiva el que cal fer."

En qualsevol cas, el pacte, anunciat inicialment per la Casa Blanca a mitjans de setembre, és un més dels que s’han treballat abans de la celebració de la cimera i amb què el president Joe Biden ha abandonat la cita de Glasgow havent mostrat al món les seves credencials verdes. Un canvi significatiu, però insuficient segons molts crítics, després de quatre anys de Donald Trump.

A diferència del que passa amb les promeses dels Estats Units de descarbonitzar l’economia per al 2050, que necessita la llum verda del Congrés per tirar endavant uns plans que, ara per ara, només són bones intencions sobre el paper, moltes de les mesures necessàries per aconseguir la reducció de metà no requereixen cap aprovació. Per tant, Biden podria apuntar-se a curt termini algun èxit des del punt de vista de la lluita contra el canvi climàtic.

El pla dels Estats Units se centra en posar límit a les emissions de la indústria del petroli i del gas, que es considera responsable del 30% de les emissions de metà al país.

Tot i que no forma part de les converses formals de la cimera de les Nacions Unides, la promesa sobre les reduccions de l’emissió de metà podria ser un dels resultats més significatius, juntament amb la iniciativa per combatre la desforestació feta pública dilluns poc abans de mitjanit, d’una COP26 que es va obrir amb perspectives no gaire optimistes.

Des del punt de vista diplomàtic, anar sumant anuncis de passos concrets, tot i que sempre sobre el paper, pot canviar tant la dinàmica de les negociacions com les perspectives finals sobre la cimera.

Tres dels grans, absents del pacte 

El Global Methane Pledge, com s’ha batejat l’acord, inclou ara la meitat dels 30 principals emissors de metà del món, que representen dos terços de l'economia mundial. Entre els signants hi ha, com en la declaració per aturar la desforestació, el Brasil, un dels cinc més grans responsables de l’expulsió a l’atmosfera d'aquest gas. La Xina, Rússia i l'Índia, que també formen part del club dels cinc primers emissors, no s’hi han afegit.

Un informe de les Nacions Unides del mes de maig assegurava que la reducció de les emissions de metà d'aquesta dècada podrien evitar gairebé 0,3 graus centígrads d'escalfament global en el període 2030-40. No actuar-hi decisivament en contra allunyaria l'objectiu de l'Acord de París de limitar l'augment de la temperatura global a 1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials al final del segle XXI.

La reducció del 30% de metà s'aconseguiria conjuntament entre els signants, i abastaria tots els sectors industrials implicats. Les principals fonts d'emissions de metà inclouen les infraestructures de petroli i gas amb fuites, les antigues mines de carbó, la producció agrícola i els abocadors.

En aquest sentit, alguns plans del Regne Unit entren en contradicció directa amb la signatura d’aquesta promesa. Perquè el govern Johnson té previst l’obertura, des d’ara fins al 2030, de 50 nous abocadors de residus a Anglaterra, una de les fonts de producció de metà per la combustió dels materials orgànics.

stats