Crisi climàtica

Alguns científics es planten davant la inacció climàtica i tenyeixen el Congrés de vermell

Rebel·lió Científica crida els governs a actuar amb contundència per frenar els pitjors efectes de l'escalfament global

Acció d'activistes pel clima al davant del Congrés dels Diputats a Madrid aquest migdia
E.F. / M.E.
06/04/2022
2 min

BarcelonaMig centenar d'activistes de Rebel·lió Científica (RC) han fet aquest migdia al Congrés de Diputats una acció sorpresa per denunciar la inacció dels governs davant les evidències i efectes de la crisi climàtica. Els concentrats han tirat tinta vermella biodegradable sobre les estàtues dels lleons i a les escales d'accés a l'edifici i han retret la passivitat de l'executiu i la falta d'ambició legislativa per respondre als reptes climàtics. L'acció, que s'ha acabat sense cap detenció, coincideix amb una setmana en què la comunitat científica està cridada a la vaga global justament per pressionar els governs perquè actuïn. Un nou informe de l'ONU advertia que el temps per frenar els pitjors escenaris s'esgota i donava tres anys per començar a reduir les emissions.

Desenes de manifestants, la majoria científics, s'han assegut davant de la façana principal del Congrés cridant consignes com "No hi ha planeta B" o "Sense planeta no hi ha futur", mentre altres concentrats aguantaven una pancarta que deia: "Alerta roja. Escolteu la ciència". El portaveu de RC, Mauricio Misquero, ha definit aquesta protesta com la materialització del descontentament de la comunitat científica davant d'uns governs que "estan confiant la transició ecològica a megaempreses com Repsol o Iberdrola, que únicament es lucren i fan un rentatge de cara verd, sense resoldre cap problema".

Manifestants en defensa del clima han pintat de vermell la façana del Congrés.

La vaga climàtica d'aquesta setmana, segons Misquero, és una convocatòria d'abast global perquè la comunitat científica expressi que està fastiguejada perquè no s'atorga a la qüestió de l'escalfament global "la importància que toca". Més enllà d'accions com la d'avui a Madrid, científics d'universitats d'arreu de l'Estat estan programant aquests dies xerrades i sessions monogràfiques sobre la crisi climàtica, alterant la seva tasca habitual per reivindicar que es posi de debò a l'agenda política, segons explica a l'ARA l'investigador Javi de la Casa. "Es vol que la societat prengui consciència de l'extrema importància del canvi climàtic" i que hi hagi "cogovernança" entre ciutadans i científics per impulsar els canvis que vindran, com ha subratllat el portaveu de Rebel·lió Científica a Madrid.

En suport a l'acció davant del Congrés, el diputat d'Unides Podem Juan López de Uralde ha sortit per compartir les reivindicacions dels manifestants, que li han recriminat que el seu partit s'hagi “rendit” i no hagi impulsat una llei millor contra el canvi climàtic. Fins a onze furgons de la Policia Nacional han acudit al lloc per desallotjar els manifestants mentre els serveis de neteja començaven a netejar la façana.

La policia ha desallotjat els manifestants pel clima de davant del Congrés a Madrid.
stats