Canàries i Galícia ja demanen el passaport covid per entrar a l'interior de bars i restaurants
La Generalitat estudia la mesura, en vigor a Portugal, Itàlia i França, però diu que no l'aplicarà fins que tothom tingui accés a la vacuna
MadridEl govern espanyol va presentar el certificat verd europeu com una eina facilitadora per als desplaçaments dins de la UE, però va assegurar per activa i per passiva que no es convertiria mai en un passaport. Era el maig, corria pressa per obrir Espanya al turisme, la variant delta es veia com una anècdota i pocs imaginaven una cinquena onada de la pandèmia com la que s'ha viscut aquest juliol malgrat que més de la meitat de la població ja té la pauta completa contra el coronavirus. Però des de la seva implantació l'1 de juliol que el certificat verd europeu s'està convertint cada cop més en un passaport per poder entrar als llocs.
El primer país europeu en implantar-ho va ser Portugal, que ja al juny va fixar que per poder entrar dins d'un bar o restaurant el cap de setmana calia ensenyar el passaport covid (és a dir, tenir el certificat de vacunació amb la pauta completa, demostrar que s'ha passat la malaltia o bé haver donat negatiu en un test d'antígens). Però a poc a poc s'hi han sumat altres estats europeus com Grècia, Itàlia, França i Irlanda –que el demana per entrar a l'interior dels pubs des de dilluns– en una particular reculada de la desescalada que obre un debat complicat: dividir els ciutadans en funció de la pauta de vacunació. Ara aquest debat ha entrat de ple a Espanya després que ja siguin dues les comunitats que exigeixen el passaport covid per poder accedir a alguns serveis: Galícia i Canàries.
Galícia va ser la primera en imitar els seus veïns portuguesos i dissabte passat ja va començar a exigir una prova negativa de covid o certificat de vacunació per poder accedir a l'interior de l'hostaleria d'un total de 36 municipis, entre els quals hi ha Vigo, Ourense o Pontevedra. Des d'aquest dilluns s'hi han sumat les Canàries, que amplien els supòsits on cal el certificat covid als espais culturals com cines, teatres, auditoris i altres recintes. Això afecta, de moment, només Tenerife.
Des de l'entrada en vigor del certificat que ja se l'han descarregat 11,1 milions de persones a Espanya, la majoria amb la pauta completa, segons ha indicat aquest dilluns el ministeri de Sanitat. Això suposa el 42% de la població amb la pauta completa. Cal tenir en compte que el certificat és digital i que l'expedeix cada comunitat autònoma.
Un comitè de bioètica estudia la mesura a Catalunya
De moment, no sembla que Catalunya tingui intenció d'aplicar una mesura similar a curt termini. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha admès a l'ARA aquest dilluns que la proposta "està a l'horitzó del Govern" però ha subratllat que caldria ajustar la regulació i sobretot "garantir que no sigui discriminatòria, sobretot quan encara queda molta gent per oferir-li la vacunació". Argimon s'ha mostrat partidari "d'esperar encara aquest temps" i treballar-hi perquè, ha afegit, acabarà sent una opció "bastant normal".
El conseller ha subratllat que aplicar mesures com aquestes requereix canvis normatius, perquè vol dir canviar la concepció amb què s'havia creat el certificat covid per part de la UE, que era per garantir la mobilitat. Ha especificat que la Generalitat consultarà la mesura a un comitè de bioètica, com ja va fer a principis d'any amb la creació del certificat actual. Amb el nivell de vacunació actual, Salut considera que seria "discriminatori" aplicar la restricció.
Al conjunt de l'Estat, un 65% de la població té una dosi, i un 54,7%, la pauta completa –la setmana passada Espanya va superar el percentatge de vacunació del Regne Unit i és un dels estats que avança més de pressa del món–. La previsió del ministeri de Sanitat és que abans de mitjans d'agost un 90% dels joves d'entre 20 i 29 anys –els més afectats per la cinquena onada– tinguin almenys una dosi.