Can Sanpere torna a ser del poble: una victòria veïnal que ha costat 25 anys
La històrica fàbrica de Premià de Mar, propietat de Núñez i Navarro, passarà a mans municipals perquè sigui un espai autogestionat
Premià de Mar"Can Sanpere és del poble". Aquest és el cant que ha ressonat pels carrers de Premià de Mar quan s’ha signat el conveni d’expropiació. Després de 25 anys de lluita i una dècada d’ocupació, l’Ajuntament s’ha compromès perquè la fàbrica, fins ara propietat de Núñez i Navarro, passi a ser de titularitat municipal i, un cop rehabilitat l'espai, sigui l'associació del mateix nom la que l'autogestioni per organitzar les seves activitats. A banda, s'obriran a la ciutadania els espais verds del complex, fins ara tancats darrere d'un mur.
La fita, considerada “històrica” pel veïnat, s’ha aconseguit després de dos anys de negociacions entre el consistori i l’assemblea de Can Sanpere. La portaveu de l’assemblea de Can Sanpere, Emma Puig, recorda que el 2014 ja es va fer una consulta popular per decidir el futur de l’equipament i el 80% dels vilatans que hi van participar van votar a favor de l’expropiació. D'aquí l'ambient festiu que va impregnar l'acte de la signatura del conveni, que es va fer divendres. Els veïns ho consideren "una victòria del poble davant d'interessos especulatius", ja que l'empresa immobiliària volia enderrocar la fàbrica –que molts consideren patrimoni del municipi– per fer-hi un gran bloc de pisos.
Fins a la recuperació de l'edifici s'ha hagut de "refer el diàleg després de més de 20 anys de lluita", reconeixia l'alcalde de Premià de Mar, Rafa Navarro Álvarez, que destaca l'esforç de totes les parts per arribar a una entesa que no ha estat fàcil. I encara no està tot fet: la contracta preveu l'expropiació durant el mes de maig i una inversió inicial de tres milions d'euros per recuperar l'espai, però tot el procés pot allargar-se i alguns pateixen per si l'empresa incrementa pel camí els costos de traspàs de la propietat. Per això l'alcalde demana a qui governi el municipi la legislatura vinent que sigui "bel·ligerant" per defensar que l'acord arribi a bon port.
Per assegurar el compliment de l’acord, des de l'assemblea de Can Sanpere creien imprescindible signar el conveni abans de les eleccions municipals del 28 de maig. De fet, han anunciat que l'ocupació de la fàbrica de 9.000 metres quadrats no s'acabarà fins que s'aprovi en ple municipal el pressupost per a l'inici de l'expropiació, prevista per al maig. A més a més, també es crearan grups de treball per fer un seguiment de les obres i coordinar els futurs usos de l’espai.
Una escola de reforç, un sindicat d’habitatge, un armari solidari, una cuina i un gimnàs són alguns dels equipaments que hi ha a la fàbrica i que està previst que es traslladin a un espai temporal mentre es facin les obres de rehabilitació. Aquesta ha estat una de les demandes més reivindicades que finalment es recull en el document, ja que des de Can Sanpere consideren que el funcionament d’aquestes prestacions és essencial per a moltes famílies de la zona. Precisament, la portaveu de l’associació ha coincidit en recalcar el símbol i el nexe d’unió que suposa la fàbrica per al desenvolupament de l’activitat associativa dels veïns. Un fet que queda demostrat pels més de 400 socis que s’han inscrit a l’Associació Can Sanpere, creada al setembre de l’any passat.