El centre més gran d'Europa per frenar la leucèmia és a Badalona

La Fundació Josep Carreras crea un institut de recerca sobre les malalties de la sang

El centre més gran d'Europa per frenar la leucèmia és a Badalona
Gemma Garrido Granger
05/10/2018
3 min

BadalonaBadalona té el centre científic més gran d'Europa dedicat exclusivament a la lluita contra la leucèmia. La Fundació Josep Carreras ha inaugurat aquest divendres el nou campus de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, un espai de més de 10.000 metres quadrats on centenars d'investigadors, tant nacionals com internacionals, treballen colze a colze per trobar la cura de la leucèmia i d'altres malalties malignes de la sang.

Inclòs en el campus ICO - Germans Trias i Pujol - UAB de Badalona, el nou centre vol convertir-se en un pol d'atracció pel talent científic més jove i, alhora, potenciar la col·laboració entre investigadors de laboratori i d'assaigs clínics. Així, l'institut compta amb hematòlegs, que estudien la formació i manifestació de la malaltia, i investigadors clínics, que tracten els pacients personalment als hospitals. "Des d'aquí volem potenciar el diagnòstic integral per aconseguir una recerca més transversal. Fer que els investigadors no oblidin que cerquen cures i no només investigar i aprofundir en aspectes molts concrets de la leucèmia", ha explicat Evarist Feliu, vicepresident de la Fundació Josep Carreras i coordinador científic del recent institut. En definitiva, Feliu ha assegurat que el centre vol traduir els esforços científics en "tractaments veritablement efectius" per acabar amb les hemopaties malignes.

L'edifici, situat al costat del centre conegut popularment com a Hospital de Can Ruti, s'ha construït i equipat amb 26 milions d'euros invertits per la Fundació Josep Carreras i amb la col·laboració d'empreses privades, entre les quals destaca el projecte de l'Obra Social La Caixa. "Aquestes magnífiques instal·lacions són possibles gràcies a les reserves de la fundació, després d'anys de generositat, tant del fundador i president, Josep Carreras, com dels nostres gairebé 100.000 socis", ha puntualitzat Antoni García Prat, gerent de la fundació.

El centre, que forma part de la xarxa de Centres de Recerca de Catalunya i que rep aproximadament un 25% de finançament de la Generalitat, també ha rebut 2 milions d'euros de l'European Research Council, una dotació monetària que reconeix els millors projectes d'investigació europeus, per a l'equip del doctor Pablo Menéndez, que estudia un tipus de leucèmia en nounats que en la majoria de casos presenta un índex de supervivència molt baix.

Investigació multidisciplinar

"Tots els nostres centres estan físicament situats a peu de llit del pacient. Això és fonamental per acostar la recerca al principal beneficiari", ha assegurat el doctor Francesc Solé, director científic del campus ICO - Germans Trias i Pujol de l'institut. A part del que s'acaba d'inaugurar a Badalona, l'institut ja disposa de dos centres més que pertanyen a alguns dels hospitals de referència de Catalunya: l'Hospital Clínic de Barcelona, especialitzat en la recerca de la leucèmia infantil, i l'Hospital de Sant Pau, també a Barcelona, on s'espera que l'any que ve el pavelló modernista Sant Rafael aculli els nous laboratoris. A més a més, el vicepresident de la fundació ha donat a conèixer que la ciutat de Girona podria convertir-se en un dels nous pols de l'institut i ha revelat que ja mantenen converses amb la Universitat de Girona per engegar diversos projectes conjunts.

Cada any es diagnostiquen 5.400 casos de leucèmia a Espanya. El càncer infantil és el més freqüent i representa el 30% dels pacients. L'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras ha subratllat que aquesta inauguració suposa "un punt de partida per continuar i millorar tota la recerca que ja s'està fent". Feliu ha assenyalat que, malgrat que el progrés diagnòstic i terapèutic ha estat molt gran, les leucèmies i altres malalties de la sang "no han estat vençudes totalment". "Hem passat del 100% de mortalitat dels anys seixanta a un 80% de curació en nens i un 40% en adults, però cal seguir investigant les causes i els tractaments", ha afegit.

Entre les prioritats del centre, un dels primers que es dedicarà exclusivament a investigar la leucèmia, destaquen la immunoteràpia i els tractaments especialitzats i personalitzats per a pacients. Per això, ha assegurat Solé, és essencial la feina conjunta entre els investigadors: "Som persones compromeses però amb perfils molt diferents i complementaris: metges, biòlegs, bioquímics, bioinformàtics, farmacèutics...". Ara hi treballen unes 150 persones, però l'institut té expectatives que els pròxims mesos ja siguin uns 300 investigadors. "Volem que aquest campus capti talent i es puguin obrir noves línies de recerca que ens portin la cura de la leucèmia", ha explicat Solé.

Algunes de les àrees del centre encara no formen part de cap grup de recerca, però això no els preocupa. De fet, els investigadors consideren que aquest edifici s'ha planificat per avui, però també per d'aquí 30 anys. "Cal que aquests espais s'omplin competitivament i que estigui contínuament en creixement", ha aclarit García Prat. En total, actualment hi ha 50 projectes en actiu, dels quals més d'un 30% corresponen a investigadors internacionals.

stats