Nòmades del segle XXI: autocaravanes, cotxes cars i electricitat

Un campament gitano de com a mínim una setantena de persones està instal·lat al peu de les tres xemeneies de Sant Adrià. Dimarts els Mossos en van detenir vuit

Una de les habitants al campament del solar de l'antifa fàbrica Procolor
Enric Borràs/maria Ortega
29/09/2016
4 min

Sant Adrià de BesòsÉs un campament nòmada gitano, com els de les pel·lícules, però que en lloc carros de cavalls està format per cotxes d'alta gamma i una quinzena d'autocaravanes modernes i en bon estat, amb electricitat i aigua. Són com a mínim una setantena; vénen de França però n'hi ha de diferents llocs d'Europa, i des de fa unes dues setmanes s'estan a Sant Adrià de Besòs, tot i que abans ja havien passat per Ripollet i la plana de Lleida. Per ara viuen al solar de l'antiga fàbrica Procolor, el que hi ha al peu del que queda de la central tèrmica de les tres xemeneies, en uns terrenys que són per vendre i una zona pendent de descontaminar.

El campament té data de caducitat: el propietari del solar, la immobiliària Altamira -filial del Banc Santander-, ha denunciat l'entrada i ocupació il·legal. Segons fonts del banc, estan pendents de l'ordre de desallotjament però saben que pot trigar. Mentrestant han col·locat dos vigilants de seguretat a l'entrada que poden fer ben poca cosa: no poden desallotjar els nòmades i seran pocs per impedir que en vinguin més, si ho volen fer. Això sí, intenten restringir el pas dels periodistes.

"No podeu passar, això és una propietat privada i l'esteu violant", diu el vigilant. "Si jo he vingut molt, aquí em coneixen", deixa anar Eduard Alegre, l'autor de la imatge, que fa temps que segueix aquest grup per preparar un treball fotogràfic sobre el nomadisme modern. Quan veuen la disputa entre els periodistes i els vigilants tres adolescents que fins ara també negaven l'entrada als informadors canvien de bàndol: "ah, no poden entrar? I què faràs si venen els gitanos com ahir i et treuen una pistola, eh?". El vigilant calla. Això sí, un dels adolescents reclama "'flush'" -diners, tradueix el vigilant-, cinc euros per cap.

Sigui com sigui els adults no volen parlar, ni s'acosten als periodistes i la majoria són al centre del campament, en el que des de lluny sembla una assemblea. Tenen altres problemes al cap: dimarts els Mossos d'Esquadra van arrestar-ne vuit per extorquir empresaris de diferents llocs de Catalunya. Segons fonts relacionades amb el cas, enganyaven pagesos, barbers i perruqueres, carnissers i restauradors amb ofertes per esmolar-los les eines amb una prova de franc. Després, abans de tornar-los-les, els exigien una quantitat desorbitada de diners i els amenaçaven si no pagaven.

Un campament nòmada als peus de les tres xemeneies de Sant Adrià/ EDUARD ALEGRE

Dimarts també els van tallar l'aigua i la llum, però avui tenen un generador elèctric en marxa. "Ens l'han posat i diuen que ens podrem quedar fins després de Nadal", diu l'adolescent, vestit amb texans trencats de fàbrica i sabates modernes de pell. Un company seu, amb ulleres de sol i camisa negra, fa assenteix convençut amb el cap. Fonts del Banco Santander diuen que no saben res del generador. Al campament hi ha diversos nens i adolescents, però l'Ajuntament de Sant Adrià confirma que ningú no rep l'atenció dels serveis socials municipals.

Malgrat les detencions, a la zona hi ha pocs veïns a qui puguin molestar. El vigilant de l'antiga central tèrmica diu que sap que hi són però gairebé no els veu -el solar ocupat està envoltat d'una tanca d'obra i només té una porta amb una reixa-. La recepcionista del Complex Esportiu Marina Besòs, just a l'altra banda del carrer, no es va adonar que hi eren fins que va saber que havien vingut els Mossos.

Els veïns més propers són en un edifici a l'altra banda de la via. La propietària de la botiga de mobles de sota sap que hi són però no la preocupen: "aquests? No fan res! A mi em preocupen més aquests altres -diu assenyalant uns homes que beuen en un banc- l'altre dia en van punxar un i va fer un toll de sang immens!". Al quart pis, amb vistes al solar, tres estudiants del nou campus Besòs de la UPC -que fa tant poc que viuen a la zona com els gitanos- diuen que van veure els Mossos, però que no saben res més. Encara miren el barri com si fossin marcians.

La irrupció del campament ha coincidit amb la declaració de l'antiga central tèrmica com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). El consistori blinda, d'aquesta manera, l'estructura de les torres i l'edifici de la sala de turbines per impedir que el propietari, Endesa, les pugui enderrocar.

La qualificació es va aprovar amb els vots a favor dels grups municipals de PSC, Ciutadans, Sant Adrià en Comú, ICV-EUiA, MES, ERC i CiU, mentre que el PP s'hi va abstenir. L'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, va afirmar que el consistori "intenta aglutinar totes les institucions del país" per acordar un pla sobre quin tipus d'equipament podrien albergar els vestigis de la fàbrica, en desús des de l'abril del 2011.

"Ens hem dirigit al conseller de Cultura, que ens ha dit que està amb nosaltres, perquè uneixi totes les persones que puguin pensar i influir a decidir què podria ubicar-se a les tres xemeneies", va explicar l'alcalde.

stats