La méteo

La calor ens donarà una treva?

Dissabte superarem els 40 ºC en força comarques interiors, però tot apunta que la setmana que ve respirarem una mica més bé

BarcelonaLa calor que estem passant aquest estiu és excepcional. El passat mes de juliol passarà a la història per les altes temperatures. Segons va fer públic l'AEMET, va ser el més càlid com a mínim dels últims 82 anys, i no només això, sinó que la mitjana de temperatura per al conjunt de Catalunya també va superar per poc la dada del mític agost del 2003, el mes que fins ara era el més calorós dels que s'havien mesurat. Al juliol, l'Observatori de l'Ebre, situat a Roquetes, va registrar el mes més calorós dels seus més de cent anys de dades. I de les 110 estacions del Meteocat amb més de vint anys de registres meteorològics, la meitat van igualar o superar el juliol més càlid de la sèrie.

Però segurament les dades més remarcables d'aquest estiu apareixen si s'amplia la fotografia fins tres mesos enrere. El maig va ser el més càlid a Catalunya des que es tenen dades. El juny va ser el més calorós des del 2003 segons l'SMC, i en molts observatoris es van batre els màxims absoluts de les seves sèries. Per tant, ja fa gairebé 100 dies que estem instal·lats en un ambient molt més càlid del que caldria esperar, fregant o superant rècords, cosa que afavoreix aquesta sensació d'estiu etern que segurament molta gent té.

Cargando
No hay anuncios
Anomalia diària de la temperatura màxima a Catalunya
Dades des de l’1 de maig del 2022, a partir de 87 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020

De tota manera, aquesta persistència de la calor extrema no s'està traduint en rècords absoluts de temperatura: durant l'onada de calor de finals de juny del 2019, la més intensa de les últimes dècades a l’interior de Catalunya, els registres màxims van ser més alts en general. A Europa, en canvi, s’han produït rècords excepcionals, amb valors insòlits en algunes zones, com per exemple els 40,2 °C assolits a Londres (Anglaterra) o els 40,1 °C a Hamburg (Alemanya), les temperatures més altes mai mesurades en aquests dos països. I a Escòcia i a Suècia es van registrar també els rècords nacionals en les últimes setmanes.

Cargando
No hay anuncios

I tot apunta que a curt termini encara ens tocarà suar de valent. Des que va començar el mes d'agost, les temperatures diürnes són entre 2 i 4 graus superiors a les de la mitjana climàtica i aquest dissabte s'espera que arribi el pic de calor d'aquesta primera quinzena d'agost, amb registres que superaran els 40 °C en força comarques del pla de Lleida, de la vall de l'Ebre i de la Catalunya Central i que s'enfilaran fins als 41 o 42 als indrets més càlids del país.

Les últimes actualitzacions dels mapes del temps han confirmat que a partir de diumenge s'iniciarà un descens de les temperatures, però, a diferència d'ahir, sembla que aquesta anhelada normalització tèrmica no arribarà de forma sobtada sinó que ens haurem d'esperar a mitjans de la setmana que ve per gaudir d'un ambient menys càlid del que tocaria. A partir de dilluns ja no s'arribarà als 37 o 38 graus enlloc, però no serà fins dijous que els termòmetres es quedaran per sota dels 33 °C a les comarques interiors i que la xafogor serà força menys acusada a la façana litoral.