Caçadors d'eclipsis
Demà, a tot Catalunya podrem veure un eclipsi parcial, a trenc d'alba, en què la Lluna taparà un tros de Sol.
Els eclipsis són un fenomen astronòmic únic i cada vegada hi ha més gent que viatja arreu del món perseguint els millors. El seu objectiu és anar als punts del planeta des d'on es poden observar els més preats: els totals.
Josep Masalles és un d'aquests caçadors d'eclipsis. Els últims tres estius, aquest físic aficionat a l'astronomia des de petit ha viatjat fins a l'illa de Pasqua, la Xina i el desert de Gobi per observar els últims eclipsis totals de Sol, que només es podien veure des d'aquests indrets.
El primer eclipsi total de Sol que va veure va ser el 1990. Va agafar el cotxe i va anar a fins a Finlàndia, tot sol, per fer-ho. Després, va anar a Mèxic, a Bolívia i, amb els anys, la seva passió l'ha fet recórrer els cinc continents, normalment amb amics -també aficionats a l'astronomia-. El grup amb què viatja és un dels pioners a Catalunya a fer aquest tipus de turisme. Ara amb internet tenen molta informació, sobretot a webs especialitzades com la de la NASA, però abans havien de mirar anuaris astronòmics en paper. Per fer aquests viatges cal tenir en compte molts factors: la meteorologia, l'accessibilitat, el preu -canvia molt en funció d'on és el país-, i també, a vegades, la situació política, que pot ser complicada al país on es veu l'eclipsi.
La xarxa també els permet estar en contacte amb altres observadors i intercanviar-hi informació. Al món hi ha entre 6.000 i 8.000 seguidors d'aquests fenòmens, i a Catalunya "hi ha afició", diu Masalles . A l'últim eclipsi solar total, que només es podia veure des de l'illa de Pasqua, hi van anar uns cinquanta catalans.
Viatges amb una meta
Veure eclipsis serveix, esclar, per fer viatges molt interessants més enllà del moment de la observació -a vegades, fins i tot, el mal temps impedeix veure'ls bé-, però també requereix "molta previsió", diu Masalles. "Quan n'acaba un, comencem a preparar el següent", explica.
Els eclipsis totals es donen aproximadament un cop a l'any i només es poden veure des de llocs molt concrets, en una franja d'uns 200 quilòmetres. Per veure el proper caldrà esperar a finals del 2012, però des de Catalunya no se'n podrà veure cap de total fins al 2026.
La totalitat, l'estona en què la Lluna tapa completament el Sol, pot durar entre uns segons i 7 minuts. A la franja afectada per l'eclipsi, el Sol deixa d'il·luminar i s'entra en una semifoscor molt peculiar.
Però ¿per què els eclipsis desperten tanta passió? "Estem acostumats a paisatges bonics com les muntanyes o el mar, però no mirem el cel", diu Masalles. En part, en el cas dels habitants de ciutats, perquè no es veu res a causa de la contaminació lumínica. "Però en sortir a observar-lo i veure la Via Làctia o algun cometa, per exemple, t'adones que el cel està ple de paisatges preciosos", diu. I els eclipsis són uns dels més singulars, "cada any només es veuen des d'una zona molt petita", remarca. I allà va ell i els altres caçadors d'eclipsis.
'Tours' organitzats
Els darrers anys, Masalles ha contractat aquests viatges amb l'agència Tuareg, amb seu a Barcelona, una de les poques de l'Estat que organitzen tours per anar a veure eclipsis arreu del món. Jordi Vendrell, director de l'agència, explica que ho fan des de fa quatre anys i que són viatges a mida -com els que organitzen per al grup amb què viatja Masalles- i a vegades planejats en col·laboració amb observatoris astronòmics.
"Hi ha molta gent, molta més de la que ens imaginem, que està disposada a viatjar als llocs més insòlits del món per veure eclipsis", diu Vendrell. Per això ells han desenvolupat aquesta línia de negoci i han creat un nou programa que es diu Astronomia i Viatges, en el qual l'estrella són els eclipsis però també s'inclouen altres serveis: "també anem a veure aurores boreals o les constel·lacions des dels deserts", explica. "Un eclipsi és un esdeveniment internacional de primer nivell, mou milers de persones de tot el món, la gent hi té molt interès i fa qualsevol cosa per anar-los a veure", diu Vendrell.
El primer que van organitzar va ser al sud de Líbia, precisament perquè els ho van demanar els integrants del grup d'aficionats del qual forma part Masalles perquè volien veure un eclipsi total, només visible des del desert. "Va ser complicat d'organitzar perquè s'hi va posar pel mig el govern libi, van ser conscients de la quantitat enorme de gent que hi estava anant per veure l'eclipsi, van veure el potencial turístic i van muntar un macrocampament al mig del desert on cobraven 200 dòlars per dia", recorda Vendrell.
Un campament al desert del Gobi
Un altre viatge sonat va ser per anar a veure l'eclipsi total que hi va haver al juliol del 2008. El lloc des d'on es veia millor era un punt perdut del desert del Gobi, en territori mongol però prop de la frontera xinesa. "L'aeroport més proper era a més de 300 quilòmetres i no hi havia cap poble en 200 quilòmetres a la rodona. Vam muntar un campament al mig del Gobi mongol, vam posar un xàrter des d'Ulan Bator, la capital de Mongòlia, fins a l'aeroport més proper", recorda. "Va ser una de les operacions més complicades que hem muntat mai", confessa Vendrell.
El director de l'agència Tuareg assegura que està "sorprès" per la passió que desperten aquests fenòmens. "És espectacular, la gent plora i tot", diu. Per al proper eclipsi total, que només es podrà veure des d'Austràlia, Tuareg ja està treballant en l'organització. "Ja hi ha milers de persones arreu del món que s'estan activant per anar-hi i cal reservar amb molta antelació".
Ana Bru, propietària de l'agència de viatges Bru&Bru, una altra de les que organitza tours d'aquest tipus, confirma que han notat un clar augment de la demanda en els últims anys per fer aquest tipus de sortides. Ells ho fan des del 2007 i Bru explica que el perfil de client que tenen per a aquests viatges "és molt heterogeni". "Són persones a qui agrada el contacte amb la natura, viure noves experiències i viatjar amb un grup de gent diversa però amb interessos comuns", diu. Com a valor afegit, explica, els seus viatges són sempre amb la companyia i l'assessorament d'astrònoms i científics de la NASA, que els fan viure l'experiència de manera diferent i els transmeten la seva passió.
Els més especials que han organitzat han estat els mateixos que Tuareg: el del 2008 al desert del Gobi i el del 2010 a la Polinèsia i l'illa de Pasqua. Ella ha estat personalment en aquests dos viatges i assegura que els clients "van tornar realment emocionats i encantats amb l' experiència". "És una vivència impressionant", reconeix. La fascinació que desperten els eclipsis de Sol fa que els qui n'han vist un acostumin a repetir. Demà, tot i que parcialment, ho comprovarem.