Societat13/09/2017

El CAC porta a la fiscalia 18 manuals sobre com practicar la pedofília i trobar víctimes

Els continguts estan allotjats en obert a YouTube i a diverses plataformes d’intercanvi de fitxers

Ara
i Ara

BarcelonaEl Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha enviat un escrit a la Fiscalia de Menors de Barcelona en què denuncia la presència de 18 continguts a internet que promouen relacions sexuals amb infants i que defensen un discurs normalitzador de la pedofília. Alguns dels continguts, que tenen el format de manual, donen consells pràctics per practicar la pedofília, com ara l’edat mínima dels infants, els procediments d’actuació i els llocs idonis on es poden trobar menors sense risc de ser detectats.

Els 18 continguts denunciats són accessibles en obert a internet. En concret, hi ha 14 vídeos de YouTube, 2 presentacions a Slideshare, 1 a Yumpu i 1 en una web sense identificar, la terminació de la qual indica una direcció IP anònima que pertany a la web profunda ('deep web'). La descàrrega de guies o manuals no està sotmesa a cap filtre ni missatge d’advertència i es poden localitzar mitjançant un cercador.

Cargando
No hay anuncios

El CAC també ha enviat l’informe als Mossos d’Esquadra i a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Així mateix, el regulador català ha requerit a les empreses proveïdores d’internet que retirin de manera immediata els continguts. Les empreses a les quals s’ha notificat la petició són Google Spain, SL, LinkedIn Ireland Unlimited Company, Yumpu i OnionLink Legal.

Els manuals descriuen mètodes per trobar víctimes

Pel que fa a la difusió dels continguts denunciats, els manuals pedòfils han tingut prop de 24.000 visualitzacions, mentre que el conjunt de vídeos de YouTube n’han tingut més de 350.000.

Cargando
No hay anuncios

En relació amb la tipologia dels continguts, hi ha 4 casos en què es promou directament el fet de mantenir relacions sexuals amb infants. Aquests continguts, en format manual, expliciten clarament que el seu propòsit és facilitar consells per mantenir relacions sexuals amb infants. Els textos neguen el dany psicològic i emocional que les relacions sexuals amb adults causen als infants. Aquestes guies no només promouen les relacions sexuals amb infants, sinó que encoratgen a fer-ho i fins i tot ho plantegen com una experiència beneficiosa per als menors.

També descriuen en detall els procediments per mantenir relacions amb menors i aporten detalls sobre llocs i mètodes per trobar les seves víctimes de forma segura. En aquest sentit, aconsellen evitar l’ús d’internet per cercar víctimes, ja que està molt vigilat, i, en canvi, recomanen contactar els infants en àmbits de confiança, com el familiar, fent un èmfasi explícit cap a nens tristos i solitaris, que, segons el text, són els més vulnerables.

Cargando
No hay anuncios

Discurs normalitzador de la pedofília

La segona tipologia, que es troba en nou dels continguts, promou un discurs normalitzador o favorable a la pedofília. En concret, reivindiquen obertament el dret a practicar la pedofília i la comparen amb altres activismes, com ara la LGTBI. Els continguts defensen que es tracta d’una orientació sexual lícita i, en conseqüència, denuncien la discriminació envers les persones pedòfiles. Alguns d’aquests continguts també faciliten el contacte amb grups pro pedòfils privats de Telegram.

Cargando
No hay anuncios

La tercera tipologia, present en 14 dels continguts, són referències a continguts favorables a la pedofília. En tots els casos es tracta de vídeos de YouTube. Les persones autores dels vídeos manifesten posicionaments diversos respecte dels continguts que referencien i, majoritàriament, expliciten una voluntat d’entretenir i informar sobre l’existència d’aquestes guies o manuals. En alguns casos adopten posicions obertament contràries a la pedofília o a la pederàstia. No obstant això, i amb independència de la voluntat manifestada per les persones autores de mostrar o referenciar aquests continguts, els vídeos (inclosos els comentaris que, eventualment, els acompanyen) aporten diferents informacions que faciliten l’accés a les guies esmentades.

Webs que promouen l'anorèxia o el suïcidi

El president del CAC, Roger Loppacher, ha explicat que es tracta de “continguts especialment greus, totalment rebutjables i inacceptables”, i ha mostrat la seva preocupació pel fet que “internet, que és un entorn que no està tan regulat com els mitjans tradicionals, sigui aprofitat per determinades persones per difondre continguts perjudicials per a la salut i la seguretat de les persones, especialment dels menors”. “Cal donar el missatge que a la xarxa no tot s’hi val”, ha sentenciat.

El CAC, que el 2015 va iniciar les actuacions en l’àmbit d’internet, ha realitzat amb aquest un total de set informes: dos sobre webs que mostren pornografia infantil, dos sobre continguts que promouen l’anorèxia i la bulímia, un sobre continguts que inciten a la violència masclista, un sobre els continguts de risc en relació amb el suïcidi i l’actual, sobre la incitació a la pedofília i la petició per normalitzar-la.