Societat26/08/2019

Detonada la bomba de la platja de Sant Sebastià de 70 quilos de TNT

S'ha reobert el bany, que estava prohibit des de diumenge per seguretat

Pau Esparch
i Pau Esparch

BarcelonaEl projectil que un guàrdia civil fora de servei va localitzar diumenge a l’aigua de la platja de Sant Sebastià de Barcelona s'ha fet explotar de manera controlada a les 15.35 h d’aquesta tarda a una milla de la sorra i a 45 metres de profunditat dins el mar. El fet en si es recordarà com l’estiu aquell que van trobar una bomba de la Guerra Civil i van haver de tancar una platja de la Barceloneta. I serà una de les imatges que s’emportaran els turistes que diumenge i aquest dilluns demanaven què feien tantes càmeres apuntant al mar. El que no és clar, però, és que l’artefacte –que era del 1936 i feia anys que era dins l’aigua– es tirés en un bombardeig durant la Guerra Civil.

Cargando
No hay anuncios

L’explosió d’aquesta tarda ha sigut tan lluny de la platja que poques càmeres han captat el moment, que gairebé ni s'ha percebut. Des de la distància s'ha vist durant dos segons que sobresortia una mica d’aigua entre la llanxa que feien servir els bussejadors de l’armada espanyola que participaven en la detonació i un vaixell de Salvament Marítim. Alguns han sentit un “pum” i han notat un moviment del terra, però la majoria ni se n'han adonat. Abans els bussejadors havien allunyat l’artefacte del punt on s’havia trobat –a 20 metres de la costa i a tres metres de profunditat– amb uns globus d’elevació i superant una canonada de gas que hi havia a mitja milla.

La bomba, d’1,10 metres d’altura i 80 centímetres de diàmetre, tenia 70 quilos de trilita, un explosiu conegut com a TNT. Per detonar el projectil s'ha fet “una petita càrrega”. El tinent de navili de l’armada espanyola Juan Pedro Saura Navas, que ha sigut el responsable del dispositiu, ha explicat que “ja no queden restes” de l’explosiu d’aquesta bomba al mar. “L’única complicació és que era molt a prop de la platja i a prop d’una canonada de gas”, ha afegit. També ha assegurat que “qualsevol artefacte comporta riscos” i que haver passat tants anys dins l’aigua “el feia inestable”.

Cargando
No hay anuncios

La troballa a la platja de Sant Sebastià havia obligat a tancar al públic l’accés a aquella zona i prohibir-hi el bany des de diumenge al migdia. De fet, el perímetre de seguretat a la costa s'havia ampliat aquest dilluns i ha provocat que diversos locals –sobretot els xiringuitos– no poguessin obrir. La zona s'ha reobert un cop acabat el dispositiu per explosionar la bomba.