Buch traslladarà a Grande-Marlaska la petició d'endurir el Codi Penal per evitar els delinqüents reincidents
El conseller d'Interior considera que si el cost de furtar és mínim, ho continuaran fent
BarcelonaDesprés que al juliol tant el Govern com l'Ajuntament de Barcelona reiteressin que una de les vies per redreçar "la percepció d'inseguretat" a la ciutat era frenar l'activitat dels delinqüents reincidents, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat aquest dijous que traslladarà al ministre Grande-Marlaska una proposta d'enduriment del Codi Penal per abordar sobretot aquests casos. Es tracta, ha explicat en una entrevista a la Cadena SER, d'atacar "la mare dels ous": "Hem d'endurir les penes i el càstig als delinqüents reincidents perquè si el cost de furtar és mínim, ho continuaran fent", ha reiterat. L'objectiu és que les detencions, que han augmentat en un 80% respecte a l'any anterior, vagin acompanyades de més ingressos a presó perquè ara, ha explicat, molts casos es resolen amb multes. "N'hi ha de ridícules", ha lamentat. A l'espera que es constitueixi el nou govern espanyol, Buch se suma a la postura de Colau, que també va exigir que al setembre aquesta modificació del Codi Penal "estigui a l'agenda" dels partits amb representació al Congrés.
Buch ha parlat poques hores després que l'ambaixada dels Estats Units hagi emès una alerta de seguretat en què es comunica l'increment de "delictes violents" a Barcelona aquest estiu. El conseller, però, ha estat rotund en aquest sentit: "No hi ha una crisi de seguretat", ha dit. Tot just es tracta, ha volgut aclarir, d'uns "fets que estan passant" i que estan treballant per "redreçar". El balanç criminal d’aquest any –fins al 15 d’agost– a Barcelona ha comptabilitzat 5.310 robatoris violents al carrer, 83.472 furts i 12 homicidis. Unes dades que han augmentat respecte al 2018, però que els Mossos d’Esquadra ja van insistir aquest dimecres que "no són alarmants ni excepcionals" si es comparen amb les seqüències anuals de criminalitat a llarg termini.
El comunicat que ha difós l'ambaixada nord-americana a través dels diferents consolats, però, va en la línia oposada. El text posa especial atenció en els delictes que es produeixen a les zones més turístiques i adverteix que les autoritats locals han registrat un increment "significatiu" en el nombre de "petits furts", alguns amb "violència". Posa d'exemple robatoris de joies, rellotges o bosses. El comunicat també alerta que alguns dels incidents han acabat amb ferits i posa en valor que les autoritats estan "buscant abordar la situació". Per aquest motiu, l'ambaixada demana als ciutadans estar "especialment atents". La notificació arriba pocs dies després del cas de l'ambaixador de l'Afganistan, que va patir un robatori violent a la Via Laietana de Barcelona. Un grup de joves el van encerclar cap a les deu de la nit i li van sostreure un rellotge de gamma alta.
El conseller d'Interior, però, ha insistit que els Mossos d'Esquadra estan posant en marxa estratègies per reduir els fets delictius. Ha parlat del pla Barcelona Ciutat Segura; del Polièdric, que es focalitza en els menors que delinqueixen, i del pla de xoc al barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs. "Sabem que són vasos comunicants, [...] però els estem combatent: no hi ha hagut relaxació", ha apuntat Buch. En aquest sentit, des d'Interior també han anunciat que la convocatòria de la primera reunió per elaborar el pla de seguretat integral de Barcelona està fixada per al 5 de setembre. Sobre la taula també hi ha la millora de la comunicació amb comerciants, veïns, empresaris i altres agents socials implicats.