Buch anuncia la creació de sensors químics que detectaran riscos a Tarragona
Veïns i plataformes com Cel Net s'han concentrat per exigir transparència i millores efectives de seguretat
TarragonaUn mes després de l'explosió a la planta d'Iqoxe al polígon petroquímic de Tarragona que va causar la mort de dos treballadors i un veí, la Generalitat ha anunciat que començarà a implementar noves mesures de prevenció, entre elles una nova xarxa de sensors químics per determinar quan hi ha risc per a la població i que en el moment de l’emergència pugui donar informació ràpida i precisa sobre la presència de núvols tòxics.
El conseller d'Interior, Miquel Buch, s'ha compromès amb alcaldes, sindicats i representants de la indústria química a recuperar un pla d'emergències propi per al Camp de Tarragona com el Plaseqta, que va estar en vigor fins al 2005 i funcionava en paral·lel al pla català (Plaseqcat).
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha celebrat la recuperació del Plaseqta per la gestió de les emergències químiques des del territori i ha demanat celeritat en l’activació de les mesures que ha presentat Buch. “És un bon pas recuperar-lo, exigirem que es faci de pressa”, ha afirmat Ricomà. Els sindicats UGT i CCOO, en canvi, van denunciar la “desinversió” de les empreses químiques i la “precarització” en les plantilles, malgrat que les condicions de treball “no són dolentes”.
Buch ha atribuït a la "singularitat" del complex petroquímic la necessitat d'adaptar un sistema propi d'emergències. En aquesta direcció, volen que hi hagi més corresponsabilitat i coordinació dels municipis per ajudar en l'actualització dels plans municipals d'emergències.
Una altra de les propostes sorgides de les diverses taules que s'han anat convocant al Camp de Tarragona és simplificar els criteris d'activació de les sirenes –cal recordar que no es van activar amb l'accident a Iqoxe–. El conseller ha declarat que no volen defugir el debat sobre la seva activació i que s'avaluarà el format actual. Els avisos a través de SMS i en diversos idiomes –per arribar als turistes– és una altra de les apostes d'aquest govern. A més, ha destacat que és necessària una transposició de la normativa europea, que dependrà de l'estat espanyol.
El responsable d’Interior també ha expressat la voluntat d’implementar un sistema de protecció dels Bombers, per tal que puguin "fer relleus” o una neteja dels equipaments, per “vetllar per la seva seguretat dels que treballen in situ”.
Mentre Buch desgranava aquestes idees a la sala de premsa del 112 a Reus, la plataforma Cel Net presentava a la plaça de la Font de Tarragona el seu manifest. Titulat #SomTerritori, el text compta amb el suport de 120 entitats del Camp de Tarragona, i exigeix transparència, seguretat, una nova legislació i la reducció de l'impacte del complex petroquímic.