Brussel·les exigeix a Barcelona i Madrid més mesures urgents contra la contaminació
La Comissió Europea envia una carta en què reclama a totes les administracions que "es mobilitzin"
BarcelonaLa Comissió Europea ha reclamat que Espanya reforci les accions per pal·liar l'emergència climàtica des de les seves institucions. Així ho ha reclamat el comissari europeu de Medi Ambient, Karmenu Vella, en una carta al govern d'Espanya en què adverteix a totes les administracions -estatals, autonòmiques i locals- que "s'han de mobilitzar i contribuir" amb "mesures" que millorin la qualitat de l'aire, perquè si no s'està causant "un greu problema" per al medi ambient i la salut de les persones.
La carta l'ha rebut aquesta setmana la ministra per la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera. Des del ministeri han demanat a totes les administracions que incompleixen els nivells de diòxid de nitrogen fixats per la UE que col·laborin en l'adopció de mesures addicionals per millorar la qualitat de l'aire. I, malgrat que no se citen directament a la carta, aquestes dues zones són Madrid i l'àrea metropolitana de Barcelona. Per això, el ministeri ha remès la carta a l'Ajuntament de Madrid i al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, perquè cooperin i posin en marxa mesures urgents addicionals.
A la carta, la Comissió Europea avisa que és necessari adoptar mesures addicionals per complir els valors límit per a l'any 2020. De fet, també adverteix que les avaluacions que s'han fet fins ara apunten que els plans que existeixen no són suficients per complir amb aquests límits legals. Si s'incomplissin aquests llindars, l'amenaça d'una multa plana sobre l'Estat. Per això des del govern espanyol pressionen la resta d'administracions perquè també prenguin decisions dràstiques i es pugui evitar una condemna.
Brussel·les ja va descartar obrir un expedient per aquest tema després que s'informés que es posaven en marxa plans com Madrid Central, la zona de baixes emissions que va crear l'exgovern de Madrid, liderat per Manuela Carmena, que vetava el pas a una zona de la ciutat als cotxes més contaminants. Però el PP i Ciutadans -i el suport de Vox- s'havien compromès en campanya a acabar amb aquesta iniciativa i, un cop al poder, van decidir aplicar una moratòria de les multes, cosa que a la pràctica suposava que hi entraven tots els cotxes que volien. Arran d'un recurs de grups ecologistes, un jutge de Madrid els va donar la raó i va suspendre aquesta moratòria, de manera que des de fa uns dies Madrid Central torna a funcionar.