Societat25/07/2019

Brussel·les demana multar Espanya per incomplir una directiva de protecció de dades per a la cooperació policial

La Comissió també proposa una sanció diària de 21.000 euros amb un mínim de 5 milions

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

Brussel·lesEspanya s'exposa a una nova multa europea per no aplicar al seu reglament nacional directives comunitàries. Aquesta vegada la Comissió Europea ha demanat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que imposi una sanció milionària a l'Estat per no transposar una directiva de protecció de dades que afecta l'àmbit jurídic i policial. La sanció que es demana és de més de 21.000 euros diaris amb un mínim de 5,29 milions d'euros, a la qual podria sumar-s'hi una altra multa diària de prop de 90.000 euros si arriba la sentència del TJUE i encara no s'ha complert.

La directiva en qüestió (Directiva (UE) 2016/680) és la que estableix normes perquè les forces i els cossos de seguretat de l'Estat comparteixin dades personals amb objectius de prevenció, investigació, detecció i enjudiciament d'infraccions legals o execucions de sancions penals. També garanteix que les dades de les víctimes, testimonis, sospitosos o autors de delictes estiguin protegides correctament quan hi ha una investigació penal. A més, segons la Comissió, també permet la cooperació transfronterera entre policia, fiscals i jutges per lluitar contra la delinqüència i el terrorisme arreu de la UE.

Cargando
No hay anuncios

Per això la Comissió creu que no aplicar aquesta normativa en l'àmbit estatal crea "un nivell de protecció diferent dels drets i les llibertats dels ciutadans" i, a més, obstaculitza l'intercanvi de dades entre Espanya i la resta d'estats membres que sí que van transposar la directiva. Grècia, en aquest cas, està en la mateixa situació que Espanya. Brussel·les recorda que aquesta directiva s'hauria d'haver transposat, com a màxim, el maig del 2018 i per això va enviar una carta d'avís el juliol del 2018. Després d'aquest primer toc d'atenció, també va enviar un dictamen el gener d'aquest 2019 i, com que fins ara ni Espanya ni Grècia han notificat a la Comissió que hagin pres les mesures necessàries, es demana oficialment al TJUE que els sancioni.

Si la multa es materialitzés, no seria la primera vegada que passa. Espanya ha hagut de fer front a multes milionàries (o com a mínim a les amenaces d'haver-les de pagar) en altres casos, com ara en l'última reforma de la llei hipotecària o en la polèmica reforma del decret de l'estiba, per la qual es van acabar pagant 3 milions d'euros, dels 24 milions amb què s'amenaçava inicialment.

Cargando
No hay anuncios
En el paquet d'infraccions aprovat aquest dijous per la Comissió Europea, però, aquest no és l'únic cas en què apareix Espanya. L'estat espanyol ha rebut diversos visos en relació amb la qualitat de l'aire, per no adequar les normes del número d'emergències 112 perquè les persones discapacitades el puguin utilitzar correctament, per no protegir prou les tórtores eurasiàtiques o per no transposar una directiva de tinença d'armes de foc.