SALUT

El brot de legionel·losi de Sabadell va sorgir d’una metal·lúrgica

Salut obre tres expedients sancionadors a empreses on es va trobar el bacteri

Instal·lacions de l’empresa metal·lúrgica Suñer SA a Sabadell, on Salut Pública ha determinat que es va originar el brot de legionel·losi del setembre passat.
Mario Martín Matas
09/04/2015
3 min

Barcelona“Buscar, rebuscar, tornar a anar al lloc, també sense avisar, i estar-s’hi 24 hores seguides”. Amb aquesta frase va explicar ahir el secretari de Salut Pública del Govern, Antoni Mateu, el compromís de l’agència per trobar el focus del brot de legionel·losi que va afectar 38 persones a Sabadell i en va matar sis el setembre passat.

Les diferents analítiques practicades, que han inclòs l’encreument de mostres ambientals del bacteri amb altres de biològiques dels malalts, van permetre concloure al desembre que el brot s’havia originat a l’empresa metal·lúrgica Suñer SA, ubicada al número 73 del carrer Balmes de Sabadell, però les explicacions de Salut s’han mantingut en secret fins que el jutjat que investiga el cas ha decretat l’aixecament del secret de sumari. De fet, Salut va precisar que un altre brot previ durant el mes de juliol, amb set afectats i un mort, també es va originar al mateix lloc.

Més culpables

Mateu va assegurar que la investigació permet afirmar amb rotunditat que la metal·lúrgica és la responsable d’almenys una de les morts, tot i que “no són descartables nous culpables” perquè els tècnics de Salut Pública, arran de la investigació que van iniciar, van trobar que el bacteri de la legionel·la era present en altres instal·lacions de la zona. De fet, Salut ha obert tres expedients sancionadors contra empreses que no complien la normativa de neteja o bé concentraven mostres del bacteri “potencialment patògenes per a l’espècie humana”. Es tracta de Suñer SA, però també de Tratamientos Térmicos Carreras (TTC) -la mateixa empresa assenyalada en un primer moment- i la química Traquisa, ubicada a la propera Barberà del Vallès. Totes tres hauran de fer front a una possible multa de fins a 600.000 euros, independentment de la responsabilitat civil o penal que fixi el jutjat.

Mateu va justificar que en un primer moment es donés el nom de TTC i se’n paralitzés la producció perquè a les seves torres de refrigeració també s’hi va trobar el bacteri. “Estàvem enmig del brot. Ho vaig fer en aquell moment i ho faria ara”, va assegurar, contundent, el secretari de Salut Pública. En el cas de Suñer, però, la mala premsa arriba en un moment en què la metal·lúrgica treballa amb normalitat, després de setmanes seguides d’anàlisis sistemàtiques. “Estem molt a l’aguait”, va puntualitzar el director de l’agència.

La investigació del brot ha sigut la més extensa que s’ha fet mai sobre el bacteri. Ha inclòs aspectes ambientals, epidemiològics i microbiològics, i s’han recollit prop de 620 mostres de més d’un centenar d’instal·lacions de risc, que posteriorment s’han fet créixer en cultius de laboratori i s’han creuat amb esputs de pacients infectats i amb mostres biològiques d’algunes de les víctimes. Mateu va assegurar que tot plegat ha sigut “molt complex” i ho va aprofitar per recordar que l’origen d’entre el 55% i el 60% dels brots d’aquest bacteri no s’arriba a descobrir mai. El secretari de Salut Pública va comparèixer juntament amb el cap de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Miquel Sabrià, que va exemplificar la dificultat de la troballa en un fet concret: al món s’han descrit milers de patrons moleculars associats a la legionel·losi i, en aquest cas, s’ha aconseguit demostrar la coincidència d’un d’ells en una mostra ambiental i en un pacient malalt.

A Catalunya es practiquen anualment unes 3.000 inspeccions relacionades amb legionel·la però, després d’aquest cas, Salut Pública ha conclòs que seria desitjable canviar la legislació perquè la malaltia sigui de declaració urgent i obligatòria. “La normativa és tova i es podria fer més”, va admetre Mateu. Per això la Generalitat aprovarà un decret abans de l’estiu que inclourà aquest aspecte, així com l’ampliació de les anàlisis a més instal·lacions. També s’ha posat en contacte amb el ministeri de Sanitat per demanar una actualització de la llei estatal.

El brot de Sabadell és el més greu que s’ha produït mai a Catalunya en nombre de morts, tot i que Salut va recordar que totes les víctimes tenien patologies de base. Amb els resultats d’ahir, el departament tanca una de les pitjors crisis sanitàries dels últims anys, atès que va coincidir en el temps amb un altre brot a Ripollet amb quatre morts -aquell cas originat en un camió municipal de neteja-. Els brots es repetiran en un futur, perquè el bacteri pot resistir anys sense mutar i eradicar-lo és una utopia, però ara caldrà veure si la nova normativa serveix per impedir un episodi similar.

stats