La bretxa de gènere del covid, en 15 gràfics
La pandèmia ha aguditzat les desigualtats de gènere ja existents
Les dones han ocupat la majoria de professions a la primera línia en la lluita contra el coronavirus, feines, en molts casos, mal pagades i precàries. I també les dones han patit més les conseqüències adverses de la pandèmia en el mercat laboral. Les expertes alerten que moltes de les pèrdues professionals seran irreparables.
La pandèmia també ha tingut impacte en la salut mental i emocional de les persones i, en especial, de les dones que han patit més estrès i ansietat, en part, per les dobles i triples jornades professionals i domèstiques prioritzant la cura dels altres per davant de la pròpia.
El teletreball amb fills a casa o persones dependents a càrrec no ha sigut una eina real de conciliació, ja que la sobrecàrrega de feina no remunerada ha continuat recaient en elles.
Fer la compra és l'única activitat domèstica que els homes han fet més que les dones. És també l'única que es fa fora de la llar i que permetia trencar el confinament durant els mesos de març i abril.
Les dones han patit més la violència de gènere, sobretot durant el confinament, ja que es van veure obligades a conviure amb el seu agressor i això és va traduir en un augment de trucades per violència masclista.
Les dones han estat més exposades al virus –són el 70% del personal sanitari i el 84% del personal de residències– i, per tant, se n'han contagiat més. Però, tot i haver estat en primera línia en l'àmbit professional i en el familiar i domèstic, això no s'ha traduït en més presència als centres de decisions ni als mitjans de comunicació, on continuen infrarepresentades.