Bretxa digital i por als efectes secundaris: per què la vacunació és desigual a Barcelona
L'Ajuntament habilitarà 25 punts per ajudar a demanar cita als barris amb menys veïns immunitzats
BarcelonaLa campanya de vacunació avança de forma desigual a la ciutat de Barcelona, especialment entre els nascuts entre el 1952 i 1961. A hores d'ara, a la capital catalana, la cobertura mitjana de la primera dosi en els grups de 60 a 65 anys és del 79,4% i del 82,3% entre els que tenen entre 66 i 69 anys. En alguns barris, però, les taxes de vacunació s'allunyen gairebé vint punts de la mitjana barcelonina, com ara la zona del Raval Sud, que registra un taxa de vacunació en primera dosi del 63,46% entre els ciutadans de 60 a 65 anys i del 68% en la franja que va dels 66 als 69 anys. Al barri del Bon Pastor les dades són molt diferents: la immunització hi supera el 80% en els primers cinc anys de la dècada i assoleix el 90% en la resta d'anys, i al de la Marina del Prat Vermell se supera el 85% de vacunats en tots dos grups.
L'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha constatat que les diferències més flagrants són en alguns barris de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí i la gerent de l'organisme, Carme Borrell, ha explicat que les causa sobretot la disparitat de nivell socioeconòmic dels afectats. L'edat també hi tindria un cert pes: a les zones amb població més envellida hi ha més veïns vacunats, segurament perquè els majors de 79 han estat citats i vacunats pels mateixos CAP, mentre que als barris amb població més jove el procés s'encalla una mica més.
L'ASPB ha recollit les opinions de més de 200 referents dels grups comunitaris dels territoris afectats (treballadores dels centres d'atenció primària, serveis socials, agents comunitaris o entitats i associacions dels barris, etc.) per descobrir els possibles factors que podrien influir en aquesta campanya desigual en funció de l'àrea de residència. I en un 20% dels casos ho atribueixen a l’existència de barreres digitals i la falta d'habilitats per accedir o fer ús d'internet o del mòbil, o sigui, a no saber com es demana una cita en línia per vacunar-se.
Per això, l'Ajuntament de Barcelona posarà en marxa 25 punts de suport per facilitar la vacunació contra el covid als barris on s'ha detectat que el procés va més lent, per ajudar qui pertanyi als grups prioritzats en cada moment a demanar cita a través de la plataforma habilitada pel departament de Salut. Aquests punts s'han ubicat en diferents equipaments municipals dels sis districtes, com centres cívics, biblioteques, casals de barris i casals de gent gran, i obriran en diversos dies i horaris. El personal que atendrà la ciutadania ha rebut formació específica sobre aspectes relacionats amb el procés de vacunació i la sol·licitud de cites, si bé no resoldrà dubtes sobre el procés de vacunació, perquè aquesta tasca correspon a les autoritats sanitàries, com ara el telèfon 061.
Barreres lingüístiques
En un 15% dels casos, els experts també han observat que els veïns poden tenir por als efectes secundaris de les vacunes o, directament, reticències contra alguna de les vacunes que els toquen per edat. Eminentment, per falta d'informació. I en un 15,9% el gran problema per a la vacunació són les barreres culturals i lingüístiques. Per intentar solucionar-ho l'agència ha dissenyat una campanya informativa amb cartells en diversos idiomes i ha desplegat equips d'agents cívics que informaran la gent a peu de carrer.
L'objectiu és garantir un accés equitatiu a la vacuna per a tothom i evitar que s'instauri un patró de desigualtat, segons ha dit aquest dimarts la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa. L'agència també analitzarà les dades segons diferents eixos de desigualtat (sexe, edat i país d'origen) per perfilar millor els factors que impedeixen assolir la mitjana de cobertura vacunal en algunes àrees.