Societat21/05/2022

Una botiga de roba per col·lar-se al mercat laboral

Familiars de persones amb alteracions de comportament demanen més recursos públics

Barcelona"Jo soc del barri, ja us portaré gent", promet la Maribel Castillejo, veïna de la Sagrada Família. Ha entrat a la botiga perquè sap que hi ha roba de temporada que està bé de preu i ha sentit que, a més a més, és un projecte social, tot i que no té gaire clar de què es tracta. La Natàlia, educadora social, explica a la Maribel i la seva amiga que Rescatem és una botiga gestionada per l'Associació de Familiars Afectats per Trastorn de Conducta (Afatrac) i que els dependents són exactament això, nois amb trastorns de conducta. Joves que des de la infantesa pateixen alteracions de comportament que es compliquen i molt quan arriba l'adolescència: canvis sobtats de conducta, consum d'alcohol i d'altres drogues no legals, fracàs escolar, manca d'empatia i de responsabilitat i també agressivitat. Part del problema és que són alteracions de difícil diagnòstic i també molt variat: TDAH, trastorn de l’espectre autista, trastorn alcohòlic fetal, trastorns externalitzants, trastorns de personalitat... Alguns casos poden derivar en intents de suïcidi.

A la botiga hi ha roba de segona mà i també roba de temporada d'altres botigues que no s'ha venut perquè era de mostrari. Per què l'associació munta una botiga de roba? Doncs perquè des de l'administració pública no hi ha recursos per abordar aquesta problemàtica i s'han buscat la vida: "Vam entendre que, com que ningú no hi fa res, ho havíem de fer nosaltres", explica la presidenta d'Afatrac, Charo Díez. "Dues persones de l'associació som d'una entitat de roba amiga del Berguedà, de manera que ens arriba roba de segona mà i una altra persona de la junta té contacte amb empreses que tenien roba que ja no podien vendre...", explica Díez. La idea és, per una banda, reaprofitar la roba i, per l'altra, crear llocs de treball per a nois i noies amb trastorns de conducta i inculcar-los la disciplina laboral perquè algun dia puguin trobar feina. El procés és lent, però de moment sembla que funciona.

Cargando
No hay anuncios

Rescatem, que és al carrer Rosselló 459 de Barcelona, va obrir al mes de desembre i ja ha donat algun fruit: "Es veu un canvi, una responsabilitat més gran entre els nois", explica la Natàlia, que com els quatre joves també està contractada per l'associació. "Abans havia treballat en un casal i em costava molt complir amb l'horari", reconeix la Tamara, una jove dependenta de només 20 anys. Amb un somriure que no pot amagar, afegeix: "Ara estic molt bé". Fins i tot es veu capaç de fer una jornada sencera, ja que, per ara, només fan mitja jornada. "He tingut temporades bones i dolentes, però ara estic molt estable amb la feina i amb mi mateixa", diu.

En el mateix torn també treballa en Xavi, un noi de 26 anys que té la síndrome d'Asperger. Entren les dues clientes i la presència dels periodistes se sent una mica incòmode, però fa l'esforç d'explicar que se sent bé a la botiga i assegura que on millor es troba és a la caixa, a diferència de la Tamara, a qui li encanta la roba i la moda en general.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la botiga va obrir al desembre, la presentació oficial va ser el 6 d'abril i va comptar amb la presència de representants de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona. L'associació creu que ara que la botiga la funciona és més fàcil que les administracions els facin cas i confia que puguin fer-se seva la iniciativa i reproduir-la en altres llocs.