Societat27/03/2020

Bonaventura Clotet: "Estem fent una vacuna que arribarà d'aquí un any per combatre el pròxim brot"

El virus ja està "aïllat" per poder testar diferents combinacions de fàrmacs al laboratori

S.m.
i S.m.

Barcelona"Ja tenim el virus aïllat per poder-lo testar al laboratori", ha assegurat aquest matí a RAC1 el director de l'Institut IrsiCaixa a l'Hospital Germans Trias i Pujol i president de la Fundació Lluita contra la Sida, Bonaventura Clotet. "Ho ha fet l'equip del CRESA, el grup amb què, juntament amb el Barcelona Supercomputing Center i l'IrsiCaixa, estem col·laborant molt intensament en el desenvolupament d'una vacuna", ha explicat Clotet, que preveu que les primeres estaran disponibles per al pròxim brot que arribarà d'aquí un any. "Estem buscant el disseny d'una vacuna que pugui bloquejar altres possibles coronavirus", ha indicat. Els investigadors catalans han aïllat el genoma del virus que circula a Catalunya per poder-lo testar in vitro amb una combinació de fàrmacs. L'objectiu és anticipar quin tractament pot servir per disminuir la càrrega vírica dels pacients. "El pitjor és tenir por i no fer res, millor ser una mica agosarat i arriscar-se una mica perquè el benefici pot ser molt gran", ha defensat Clotet.

Cargando
No hay anuncios

El director de l'IrsiCaixa ha alertat que el SARS-CoV-2 és el doble de contagiós que el virus de la grip habitual. A més, ha puntualitzat que el seu comportament és encara molt desconegut: "Ens queda molt per aprendre perquè és un virus amb una resposta immunitària que no coneixem". La proteïna que embolcalla el coronavirus, que té forma de punxes i que li dona nom a la família a què pertany aquest microorganisme, és molt complexa i dificulta l'accés dels fàrmacs que podrien alterar-la. "La majoria de vacunes que s'estan provant ja inclouen aquesta proteïna, però poden generar efectes indesitjables". Clotet precisa que es podria accelerar el desenvolupament de la malaltia.

La vacuna, que probablement no estigui disponible fins d'aquí un any o 18 mesos, no és l'únic horitzó que es plantegen els investigadors a l'hora de frenar la propagació del coronavirus. Des de la Fundació Lluita contra la Sida, i dirigit per Clotet i l'infectòleg Oriol Mitjà, s'està coordinant un assaig clínic per validar l'ús de dos antivirals tant en pacients com en contactes.

Cargando
No hay anuncios

Als contagiats se'ls administrarà Darunavir, un medicament anti-VIH, per reduir la quantitat de virus a la sang i fer-lo perdre capacitat de transmissió a altres persones. A les persones que han estat en estret contacte amb ells se'ls administrarà un tractament profilàctic en base a hidroxicloroquina, un medicament utilitzat contra la malària, segur i que ja es comercialitza, la hidroxicloroquina. La hipòtesi dels investigadors és que l'antiviral pot reduir el contagi entre persones i, el que és més important, la profilaxi pot evitar que els contactes desenvolupin la malaltia.

L'estudi preveu la participació d'uns 3.000 voluntaris (190 persones diagnosticades d'infecció per COVID-19 i 2.850 contactes). Ara per ara compten amb la participació de 569 persones. Clotet ha avançat que d'aquí quatre o sis setmanes es podran tenir els resultats inicials d'aquest estudi. "En la sida està donant uns resultats d'un 90% d'efectivitat i seria molt important sobretot per al personal sanitari, que està molt exposat ara mateix".

Cargando
No hay anuncios

Clotet ha sigut crític amb la gestió política de la pandèmia. "És urgent disposar de test ràpids per a tothom i poder començar un tractament com abans millor. Ara s'està enviant a casa gent que té pocs símptomes i no s'hauria de fer. S'hauria de poder tractar tothom". El facultatiu ha assegurat que les mesures de confinament haurien de ser més dures i ha criticat la falta de previsió de l'Estat, malgrat que el confinament de la Xina va donar temps per preparar-se.