PROTESTA
Societat23/02/2015

Els bombers voluntaris, en peu de guerra

Interior mira de refer ponts amb el col·lectiu després de les dimissions de comandaments

Dani Revenga
i Dani Revenga

TarragonaL’Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (Asbovoca) i la direcció general d’Extinció i Prevenció d’Incendis reprendran en els pròxims dies les converses després de mantenir una trobada informal divendres a Tàrrega per mirar de reconduir la situació d’atzucac a què havien arribat. L’Asbovoca valora la trobada de divendres com un “pas previ” per començar a situar les bases del diàleg, tot i que el seu president, Josep Maria Alcalà, reconeix que les posicions encara estan “allunyades”. “Hem plantejat uns mínims a partir dels quals entendríem que les nostres reivindicacions es respecten”, detalla.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, assegurava divendres que primer cal identificar quines són les qüestions que provoquen el conflicte i després “calendaritzar” tots els temes identificats i anar-los tractant. En aquest sentit, va remarcar que des d’Interior hi ha “voluntat constructiva’’ i va traslladar als bombers voluntaris que “potser no és possible donar satisfacció a tot el que es planteja, però hi ha una voluntat clara d’arribar a acords en els casos de prestacions que deriven d’una relació laboral que els bombers no tenen pel fet de ser voluntaris’’.

Cargando
No hay anuncios

L’aspecte central de les negociacions és l’aspiració dels bombers d’incrementar el seu nivell de protecció sanitària i jurídica en l’exercici de les seves tasques, i equiparar-se amb els professionals, una possibilitat que havia quedat en via morta després del trencament de les negociacions i la dimissió d’una trentena de comandaments de la regió de Tarragona i Terres de l’Ebre, primer, i una cinquantena de les regions de Lleida i Pirineus, dues setmanes després. La intenció de la direcció general de Prevenció i Extinció d’Incendis és recuperar el diàleg en el context del Consell de Bombers Voluntaris de Catalunya, un organisme que l’Asbovoca considera que no representa el col·lectiu, i posa com a exemple que en les últimes reunions del novembre i el febrer només hi han participat quatre i cinc dels 16 membres que té.

L’Asbovoca sí que és majoritària, ja que aplega 1.025 dels 1.600 bombers voluntaris actius que hi ha a Catalunya. La direcció general, però, considera que el Consell de Bombers Voluntaris és l’organisme en el qual s’han de mantenir les converses per reconduir l’allunyament que s’ha accentuat en les últimes setmanes.

Cargando
No hay anuncios

El conflicte dels bombers voluntaris, que representen la meitat dels efectius del cos català, ve de lluny. Segons la Generalitat, el marc legal estableix que són persones que desenvolupen aquesta activitat en favor de la comunitat de manera “altruista”, i això impedeix que tinguin determinades prestacions pròpies de l’àmbit laboral. Els voluntaris, però, volen un canvi de model que incrementi de manera important les seves cobertures jurídica i sanitària, fins al punt d’equiparar-se amb els bombers professionals. La Generalitat argumenta que això passa en el cas d’accidents durant l’exercici de les seves funcions que derivin en mort, amb una indemnització de 70.000 euros, o en invalidesa permanent, amb 115.000 euros. El que no tenen els bombers voluntaris és la mútua privada per atendre els tractaments mèdics necessaris en cas d’accident.

Reivindicacions complicades

Cargando
No hay anuncios

Des de la Generalitat s’assegura que les reivindicacions dels bombers voluntaris són difícils de portar a la pràctica amb el marc legal actual. Tot i això, el conseller Ramon Espadaler, en una compareixença aquest dimecres al Parlament, es va mostrar obert a buscar “fórmules” que permetin apujar el sostre de la cobertura sanitària i jurídica dels bombers voluntaris, tot i que va subratllar que “mai podran ser les mateixes que les dels professionals, perquè la relació no és laboral”. L’Asbovoca, per la seva banda, demana un canvi de model que reconegui l’equiparació de drets entre voluntaris i professionals. En aquest sentit, estan decebuts perquè el nou reglament que entrarà en vigor l’1 de març no incorpora les seves reivindicacions. El president, Josep Maria Alcalà, creu que “ha sigut una oportunitat perduda, perquè van haver-hi converses però al final s’ha aprovat unilateralment i això ha fet que molta gent es cremés”.

Un altre dels focus de conflicte és la precària situació dels parcs i els mitjans amb què treballen els bombers voluntaris. Segons Alcalà, la situació als més de 70 parcs de bombers voluntaris que hi ha a Catalunya -la meitat del total de parcs-és “dramàtica”. “Tenim vehicles espatllats, parcs en condicions pèssimes, eines de treball que no funcionen... Ens juguem la vida i ho fem amb mitjans que no estan a l’altura de la importància de la nostra tasca”, detalla. Com a exemple extrem, Alcalà explica que “hi ha una vintena de parcs que no tenen aigua potable perquè hi ha legionel·la”. Des del departament d’Interior, Espadaler es va mostrar obert a recuperar les inversions en les instal·lacions dels bombers: “Ara mateix no podem fer parcs nous, però estem decidits a invertir en millores per als que ja existeixen”.