Una burilla de cigarret, la principal hipòtesi de l'origen del foc de Llançà i Port de la Selva
Les flames han cremat unes 140 hectàrees, hi ha tres ferits lleus i s'han evacuat per precaució 180 persones
Una setantena de dotacions, 57 de terrestres, 15 d'aèries i dos hidroavions, treballen per apagar l'incendi entre el Port de la Selva i Llançà, que ha començat prop de la urbanització Cau del Llop. A les nou de la nit ja havia cremat unes 140 hectàrees, la majoria dins el Parc Natural del Cap de Creus. L'inspector en cap dels Agents Rurals, Toni Mur ha recalcat que estan investigant les causes del foc però que la principal hipòtesi és que hauria començat amb un burilla de cigarret que haurien llençat a la carretera entre Port de la Selva i Llançà, a prop de la urbanització Frener. "La policia científica se l'ha endut per mirar si hi ha rastre d'ADN", ha indicat Mur que també ha afegit que ho han pogut esbrinar gràcies a un vídeo de l'inici de l'incendi i que estipula l' origen en un radi de 20-25 metres, que és on han trobat les restes de la cigarreta. Precisament, aquest també va ser l’origen del foc del 2012 a l’Alt Empordà, que va afectar gairebé 14.000 hectàrees de 18 municipis, va causar dues morts i va cremar durant sis dies.
Els bombers es centren ara a intentar controlar les flames, que podrien incendiar un potencial de 300 hectàrees. Per precaució, s'han desallotjat unes 180 persones de Llançà i de Port de la Selva, que vivien en urbanitzacions properes a la zona incendiada. Segons els cossos d'emergències, no està previst que puguin tornar a les seves cases a curt termini i se'ls ha ofert allotjaments alternatius. A més, hi ha tres persones ferides: dos bombers amb ferides lleus i un ADF que ha tingut un cop de calor.
L'incendi ha començat a dos quarts de dues de la tarda a la carretera entre el Port de la Selva i Llançà i ràpidament els cossos d'emergències s'han mobilitzat per controlar-lo. Els bombers han alertat que és un "gran incendi" no tan per la seva extensió sinó pel comportament que està tenint des que s'ha originat, perquè està actuant amb "virulència" i provocant focus secundaris. A més, s'estan complicant les tasques d'exitinció per les fortes ratxes de tramuntana que bufen. El cos d'emergències continuarà treballant tota la nit amb línies d'aigua, ja que els mitjans aeris no podran tornar a sobrevolar la zona fins que torni la claror.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a "extremar les precaucions" i ha assegurat que les próximes hores "són importants per poder actuar i impedir que s'ampliï el perímetre del foc", malgrat les condicions metereològiques són adverses.
Tot a favor per avançar
El foc ha començat a la urbanització Cau del Llop, ha pujat molt ràpid pel vessant del Puig de la Borda i ha avançat cap a la vall de Santa Creu, fins al Puig Vaquer. El gran perill és que les flames saltin el Coll del Perer, que conecta amb la serra d’Estela i la serra de Verdera, i que és el punt més crític. A mitja tarda, els bombers han aconseguit tirar línies d'aigua fins a aquest punt, que està al flanc dret. El flanc esquerra, segons els bombers, crema a baixa intensitat i el cap avança en descendent, a uns 200 metres de la vall de Santa Creu.
És una zona de díficil accés terrestre i és on s'estan concentrat molts dels esforços dels mitjans aeris amb descàrregues contínues per evitar que el foc sobrepassi. La majoria de vegetació d'aquest espai és brolla, amb estepes, brucs, i algunes oliveres antigues, pins i alzines. Les primeres estimacions dels Agents Rurals, l'incendi afecta més de 93 hectàrees, el 95% de les quals formen part del Parc Natural del Cap de Creus.
A més, el Servei Català de Trànsit ha tallat quatre carreteres: la Gi-612 a Port de la Selva, la Gi-613 entre Roses i Port de la Selva, la GIP-6041 a Vilajuïga i la GIV-6121 a Port de la Selva. Protecció Civil també ha activat l'Alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals.
Un dels desallotjats és Santiago Puigdelabellacasa, resident a la urbanització de Santa Isabel, al terme municipal del Port de la Selva. Diu que confia poder tornar a la nit a casa perquè la tramuntana fa que el foc avanci en direcció contrària. Ha explicat a l'ARA que cap a les 13.15 h ha vist dos petits incendis a banda i banda de la carretera, "aparentment sense connexió entre si", i que quan ha trucat als Bombers ja n'estaven al corrent. Segons el 112, s'han rebut gairebé 200 avisos alertant de les flames.
Les condicions per fer front a l'incendi de Llançà i el Port de la Selva no seran gens bones. El vent de nord continuarà durant la tarda i el vespre, sense bufar amb ratxes fortes però sí de manera insistent amb cops que superaran en molts moments els 30 km/h. Això serà així avui i tot demà. És possible que fins i tot demà a la tarda la tramuntana es pugui reforçar una mica més. I, tot plegat, en un context de pujada clara de la temperatura. Avui el termòmetre ha pujat un parell de graus més que ahir a la zona, i demà la calor continuarà augmentant, informa Miquel Bernis.
De fet, bona part de l'Alt Emporda –en especial la zona del Parc Natural– és l'àrea de Catalunya marcada amb més risc d'incendi avui i, per això des d'aquest migdia estaven tancats els accessos al Parc Natural del Cap de Creus i al Paratge Natural de l'Albera.
Aquest matí, hores abans que es declarés l'incendi, el mapa dels Agents Rurals ja situava les comarques de l'Empordà com les que presentaven més risc de tot el país. Concretament, les zones més cap al nord s'identificaven al mapa com els indrets amb els nivells més elevats.
- Carreteres tallades G-612 Port de la Selva G-613 Roses-Port de la Selva GIP-6041 Vilajuïga GIV-6121 al Port de la Selva