Societat 21/07/2019

El bomber supervivent del foc d'Horta de Sant Joan demana al Govern que faci polítiques a llarg termini

En el desè aniversari del foc, ha demanat als polítics que mirin "més enllà de la legislatura"

Oriol Gracià
3 min
L'incendi d'Horta de Sant Joan del juliol del 2009  va provocar la mort de cinc bombers.

Horta de Sant JoanHorta de Sant Joan cada estiu recorda els seus bombers: Jaume Arpa, Jordi Moré, Ramon Espinet i David Duaigües i Pau Costa, que van morir atrapats en l'incendi que va arrasar el terme municipal el 2009. Però l'aniversari que s'ha complert aquest cap de setmana, el desè, ha fet més soroll: a primera hora s'ha fet una cursa popular per la zona zero i després un homenatge en què han assistit el president de la Generalitat, el conseller d'Interior i nombrosos familiars i companys dels bombers de la unitat del Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF) que van perdre la vida. Entre ells ha parlat el bomber supervivent, Josep Pallàs, que ha demanat als polítics que mirin "més enllà dels quatre o cinc anys de legislatura" i que facin polítiques a llarg termini pensant en les pròximes dècades per evitar focs com aquell.

Apel·lant directament als polítics presents, Pallàs ha assegurat que el cos de Bombers té "equip, gent i coneixement" per tirar endavant aquesta planificació i ha posat deures al govern actual: "Tant de bo poguessin ser vostès els qui posin els fonaments d'això que demanem". Ell és el bomber que va sobreviure després que es recuperés de les cremades que li van afectar el 70% del cos. Quatre dels companys van morir encerclats pel foc, i Pau Costa i el mateix Pallàs van ser traslladats a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Dos dies després va morir Costa. "No és fàcil aixecar-te de situacions com aquestes, però crec que ho estem aconseguint, i la mostra més clara és que avui estem tots junts recordant els nostres companys”, ha dit Pallàs en l’acte d’homenatge que s’ha celebrat al Mirador dels Ports, un espai amb vistes directes a la zona que va cremar ara fa deu anys.

Aquest diumenge també ha sigut moment per recordar com ha canviat la vida dels veïns d'Horta des d'aleshores. "Encara ens venen al cap les imatges dels bombers passant per la plaça del poble, amb els uniformes bruts i les cares negres, del carbó i la cendra. O el soroll dels helicòpters a primera hora del matí i la resplendor de les flames durant les interminables nits. Records que no s’esborraran mai més i amb els quals haurem de conviure per sempre; que ens venen a la ment cada cop que mirem cap al peu del Montsagre”, ha recordat Jordi Martín, alcalde d’Horta de Sant Joan (Terra Alta). El foc va cremar 1.140 hectàrees al Parc Natural dels Ports.

El president de la Generalitat, que l'escoltava, ha agraït la labor dels bombers que van treballar en l'extinció del foc, i ha destacat el "compromís del Govern amb les emergències, l'extinció i la prevenció d'incendis" així com les millores reivindicades pels Bombers, que ha qualificat de legítimes. "Es tracta d'un compromís i alhora una obligació amb el cos de Bombers, que ara també es pot començar a aplacar amb tota la inversió que hem posat en marxa", ha assegurat.

Torra també ha tingut unes paraules de record per als sis bombers: un dia per "recordar d'una manera molt especial el Jordi, el Jaume, el Ramon, el David i el Pau, que hi van perdre la vida, i el Josep, que va resultar ferit greu".

Una dècada sense data de judici

Aquest diumenge es compleixen deu anys de l’incendi que va consternar el país, però encara no s’ha posat data a la celebració del judici a Antonio Paz i Lorenzo Forner, els dos nois de Càlig (Baix Maestrat) acusats de provocar el foc. Tots dos estan en llibertat i només van ser a presó sis setmanes, just després de ser detinguts el gener del 2010. Ara el cas està en mans dels jutjat de Gandesa i s’ha allargat en el temps perquè l’Audiència Provincial de Tarragona va determinar que segons una reforma de la llei de l’any 2015 el judici s’havia de resoldre en un jutjat professional i no amb un jutjat popular.

Els advocats dels dos acusats van recórrer la resolució al Tribunal Superior, que els va donar la raó: la reforma no afectaria aquest cas, perquè no té efectes retroactius. Tot i així, abans d’acabar l’any s’haurien d’enllestir les diligències per poder fixar la data del judici a l’Audiència Provincial de Tarragona, ja al 2020. Quan es va tancar la instrucció, la fiscalia va demanar dinou anys de presó per als dos acusats per un delicte de cinc homicidis imprudents i un de lesions greus, a banda del delicte d’incendi forestal.

stats