Boi Ruiz: "Les llistes d'espera són un altre mite polític, igual que el dels llits"

El conseller de Salut assegura a Catalunya Ràdio que "ningú es quedarà sense atenció a Bellvitge perquè no hi hagi un llit". Ha quantificat en 2.000 milions d'euros la reducció en despesa real en sanitat a Catalunya en els darrers 4 anys

Ara
30/06/2014
2 min

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, lamenta l'ús polític o interessat que, a parer d'ell, sovint es fa d'elements com les llistes d'espera o la reducció de llits durant l'estiu per argumentar un "desmantellament del sistema de salut públic" que no és real, segons el conseller. Així de contundent s'ha mostrat aquest dilluns Boi Ruiz en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', en què ha afirmat que "les llistes d'espera són un altre mite polític, igual que el dels llits", una declaració que després ha matisat admetent que cal analitzar les llistes d'espera des d'un punt de vista global, "tècnic i organitzatiu", per enfocar-les d'una "manera més equitativa". Alhora, ha assegurat que el 90% dels 180.000 malalts en llista d'espera a Catalunya estan per sota dels 12 mesos, i ha subratllat que l'objectiu és que a finals d'any "ningú s'hagi d'esperar més de 6 mesos en intervencions quirúrgiques garantides". També ha avançat que té previst reunir-se amb la Societat Catalana de Cirurgia per repassar quins són els processos garantits que fixen les llistes d'espera.

En la mateixa línia argumental, el titular de Salut ha afirmat que "estan canviant moltes coses i tenim un sistema organitzatiu que no té res a veure amb abans", una tesi que ha utilitzat per argumentar que la reducció de llits a l'estiu no està lligada ni amb les retallades ni amb la crisi, ja que els llits "són un element cada cop més en desús" en l'actual model sanitari i no estan directament relacionats amb l'atenció que reben els pacients, segons el conseller. En aquest sentit, ha assegurat que la disponibilitat de llits als hospitals es decideix d'acord amb l'"activitat prevista", una decisió que pren l'equip gestor de cada centre, i ha afirmat que el col·lapse a les urgències és una situació que "s'ha donat sempre al llarg de la història dels hospitals públics del nostre país".

Boi Ruiz també s'ha referit al cas concret de l'Hospital de Bellvitge, on els darrers dies s'han viscut protestes pel tancament de llits, i ha assegurat que "ningú es quedarà sense atenció a Bellvitge perquè no hi hagi un llit".

El conseller de Salut ha admès que tots els professionals de la sanitat pública catalana han perdut capacitat adquisitiva els darrers anys, un fet que ha lamentat, alhora que ha qualificat com "una de les grans conseqüències de la crisi econòmica". En aquest punt, ha aprofitat per afirmar que la despesa en salut ha disminuït a Catalunya en 2.000 milions d'euros entre el 2010 i el 2014, i ha assegurat que, malgrat que la retallada al sou dels treballadors "no és desitjable", la conselleria ha prioritzat "el dret a l'atenció" dels ciutadans en l'actual conjuntura econòmica.

stats