Salut
Societat13/10/2011

Boi Ruiz atribueix la seva mala valoració a les retallades i l'allargament de les llistes d'espera

El conseller de Salut confia que arribarà a un acord amb els sindicats la setmana que ve

Ara
i Ara

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, atribueix la mala nota que li atorga l'enquesta que publica avui l'ARA a les polèmiques mesures que ha pres la seva conselleria. "Ho puc entendre, perquè sóc el primer conseller de Salut que té menys diners que els anteriors, el primer que ha de negociar amb els sindicats, el primer que ha d'anunciar que s'allargaran les llistes d'espera i el primer que pensa a salvar el sistema de salut". Tot i així, Ruiz nega que s'hagi plantejat deixar el càrrec davant d'aquesta situació.

p { margin-bottom: 0.21cm; } Malgrat tot, Ruiz és optimista de cara a la possibilitat d'arribar a un acord entre l'Institut Català de la Salut (ICS) i els sindicats la setmana que ve. "Encara no podem dir que aquest acord és ferm, però anem per bon camí", ha assegurat Ruiz a El món a RAC1, on ha confirmat també que les negociacions s'estan fent de forma individualitzada amb les organitzacions sindicals, davant les dificultats d'arribar a un acord col·lectiu. "Ens trobem en una situació de molta proximitat", ha afegit el conseller, que assegura que aquestes trobades han permès "aclarir moltes coses" que s'estaven interpretant d'una manera diferent a com estaven plantejades.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Ruiz ha negat que el seu departament estigui "improvisant", i recorda que ha exposat en diverses ocasions els plans de la seva conselleria. "En els últims set o vuit mesos el departament de Salut s'ha reunit més que mai amb tothom. Una cosa és no estar d'acord i l'altra no dialogar", ha assenyalat Ruiz, que assegura que el seu objectiu principal és "conservar el que tenim", però "rebaixant costos, no prestacions". El conseller ha insistit en aquest punt, i ha destacat que el Govern "no ha tret cap prestació". "Que et prestin un servei d'una altra manera no vol dir que deixis de tenir el servei. Els serveis no són ni les estructures, ni els llits, ni els quiròfans, sinó com s'utilitzen", ha remarcat. I ha sentenciat: "Ningú pot estar intranquil en aquest país per si no rebrà el servei que necessiti".

Pel que fa a les possibles vies per aconseguir més diners per finançar el sistema de salut, Ruiz ha negat que el seu departament s'estigui plantejant la possibilitat de fer pagar un euro per visita, però no ha descartat alguna forma de copagament. "Rebutjaria qualsevol sistema de finançament que pugui impedir que una persona rebi atenció sanitària per raons econòmiques", ha assegurat el conseller, que ha advertit que, en tot cas, aquesta nova font d'ingressos hauria de ser "proporcional a la renda", i que "no pot penalitzar els que tenen les rendes més baixes". En aquesta línia, ha destacat que alguns països europeus tenen "impostos finalistes" sobre el tabac i l'alcohol, que van directes a la sanitat, cosa que aquí només es produeix amb el cèntim sanitari de la benzina.