Els bisbes espanyols, sobre el cardenal que va dir que l'homosexualitat es pot normalitzar: “Té un cap privilegiat”
La CEE evita pronunciar-se sobre les polèmiques declaracions del nou cardenal espanyol, Fernando Sebastián Aguilar, que va considerar l'homosexualitat "una deficiència que es pot normalitzar amb tractament"
MadridFa uns dies el nou cardenal espanyol, Fernando Sebastián Aguilar, va definir l'homosexualitat com "una deficiència que es pot normalitzar amb tractament". Unes declaracions que, a més de provocar polèmica, van causar sorpresa, ja que tot i seguir la línia ultraconservadora habitual de la CEE semblaven entraven en flagrant contradicció amb el nou discurs, més progressista, del papa Francesc. Aquest dijous la Conferència ha deixat clar de quin costat està: del del Papa. L'Església, afirmen, no és ningú per jutjar -i per tant condemnar- un homosexual. Però que la CEE doni suport a les paraules del Papa no vol dir que es desmarqui del cardenal espanyol, a qui el portaveu de la Conferència, Gil Tamayo, ha definit com "un cap privilegiat".
Durant molts anys la Conferència Episcopal Espanyola s'ha significat pel seu activisme contrari als drets dels homosexuals, fins el punt d'arribar a manifestar-se per evitar que gais i lesbianes no poguessin contreure matrimoni. L'arribada del papa Francesc ha agafat la jerarquia de l'Església catòlica espanyola amb el peu canviat, perquè el missatge reaccionari sorgit de la CEE contrasta amb un discurs més obert i progressista que neix, justament, al Vaticà.
Per demostrar que Madrid no s'enfronta amb la nova línia oficial, el secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), José María Gil Tamayo, ha fet servir aquest dijous les paraules del papa Francesc: "Si una persona homosexual té bona voluntat i busca Déu, qui sóc jo per jutjar-lo?". Gil Tamayo s'ha pronunciat d'aquesta manera en ser preguntat per les declaracions que va realitzar fa uns dies el nou cardenal espanyol, Fernando Sebastián Aguilar, en considerar l'homosexualitat "una deficiència que es pot normalitzar amb tractament".
El portaveu ha evitat respondre explícitament les declaracions de Sebastián però ha deixat clar quin és el parer de la conferència espanyola. "Això és el que va dir el Papa i jo ho repeteixo". Gil Tamayo ha recordat que el papa va declarar que les seves paraules responien al que indica el catecisme. "Déu en la creació ens ha fet lliures", va dir Francesc, "de manera que no és possible una ingerència espiritual en la vida de les persones".
Les declaracions del Papa van tenir lloc quan li van preguntar si aprova l'homosexualitat. Ell va contestar amb una altra pregunta: "Quan Déu veu un homosexual aprova la seva existència amb afecte o la rebutja o la condemna?". El Papa va dir que "cal tenir en compte sempre la persona" i que "en aquesta vida Déu acompanya les persones", de manera que "és el nostre deure acompanyar a partir de la seva condició".
"Cap privilegiat i gran teòleg"
Tot i seguir al peu de la lletra les paraules del papa, Gil Tamayo no ha volgut contradir les polèmiques paraules del nou cardenal espanyol, de qui ha dit que és "molt estimat de manera especial per la CEE ja que ha dedicat una part important de la seva vida a estar en els seus òrgans directius" i ha reconegut "el seu paper en les consultes i diàlegs amb la classe política en el període constituent". "Té un cap privilegiat, és un gran teòleg, que ha tingut un paper rellevant en els documents de la CEE, en la seva anàlisi, i ha estat sempre un home de profundes conviccions democràtiques", ha continuat Gil Tamayo en la seva descripció del cardenal. Pel portaveu, el cardenal és un home "amb una honestedat humana, intel·lectual i religiosa de primer nivell".