Xavier Novell: "Prefereixo que em diguin el Malaguanyat que Il Bello Xavier"
Recuperem l'entrevista que l'ARA va fer a Novell dies abans de convertir-se en el bisbe més jove de l’Estat
SolsonaPersonifica el relleu generacional en una Església amb dèficit de vocacions, tot i que a Solsona alguns el situen massa ancorat en l’ortodòxia del Vaticà.
El consideren una persona atractiva. Què li sembla?
— No ho he descobert ara. Hi havia gent que ja m’ho deia. Miri, sóc així. Sóc atractiu i ¿això em pot portar algun problema? Ja me n’ha portat algun a la vida. ¿Això em pot servir perquè altres persones m’escoltin més que si fos una persona poc atractiva? Ho he d’aprofitar.
El fa sentir incòmode que l’etiquetin com la versió catalana de Georg Gänswein, Il Bello Giorgio, secretari personal de Benet XVI?
— No és el que m’agrada més. No sóc vanitós. Orgullós, sí, i aquest és un pecat que he de corregir. A ell li diuen Il Bello Giorgio, un qualificatiu propi de sortir al Cuore, i a mi em diuen el Malaguanyat, que és més de conversa de carrer entre dues senyores, sense gaire glamur. Prefereixo que em diguin el Malaguanyat que Il Bello Xavier.
El bisbe més jove de l’Estat es considera una persona conservadora?
— Si ser conservador vol dir estimar l’Església, estic encantat de ser conservador. Si ser progressista vol dir estar ben obert a totes les novetats perquè l’anunci de l’Evangeli pugui arribar a tothom, estic encantat de ser progressista.
Les dones tenen un paper secundari a l’Església?
— Em sembla que el paper de la dona a l’Església és extraordinari. Hi ha dones que estan fent una feina molt més important que, fins i tot, el mateix ministeri episcopal. A les parròquies hi ha més dones catequistes que homes. A les institucions de caritat hi ha més dones que no pas homes. Les dones no tenen un paper secundari a l’Església.
Un bisbe tan jove entén el valor del preservatiu per combatre les malalties de transmissió sexual?
— El millor mètode perquè no hi hagi malalties de transmissió sexual és evitar les relacions promíscues i que la relació sexual estigui en el marc del matrimoni o d’una parella estable. Als joves els hem de dir que no cremin etapes, que no comencin a tenir sexe abans d’haver descobert que això va vinculat a un amor que suposa entregar-se per sempre. On hi ha hagut molta promiscuïtat, també hi ha hagut molta sida. Per què Déu ha vinculat l’acte sexual a la procreació? Perquè aquest acte és important i té conseqüències. La divulgació del preservatiu sense una formació adequada, tal com semblen que diuen els estudis, provoca un augment d’embarassos no desitjats.