MEDI AMBIENT

La Bisbal d'Empordà renega dels pesticides

Busquen l’origen dels herbicides que han deixat dos municipis sense aigua potable des de fa dues setmanes

El primer camió cisterna repartint aigua ahir als carrers de la Bisbal d’Empordà.
Josep Pastells
16/08/2016
3 min

La Bisbal d’Empordà“Fa dotze dies que no podem fer servir l’aigua de l’aixeta ni per beure ni per cuinar”, lamenta Francesc Bosch. “Estem en plena festa major. Almenys podrien haver passat informació a les bústies!”, exclama Maria Sánchez. “Diuen que trigaran com a mínim una setmana més a resoldre-ho”, comenta Josep Puig. Els veïns de la Bisbal d’Empordà i Forallac pateixen des de fa gairebé dues setmanes la prohibició del consum d’aigua de boca i el tancament de les fonts públiques a causa de la contaminació de la xarxa d’aigua potable dels dos municipis. La presència excessiva de dos herbicides -el diuron i la terbutilazina, que s’utilitzen per controlar herbes no desitjables en els conreus- ha obligat a adoptar unes mesures que s’allargaran com a mínim una setmana més, admet l’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais. “Posarem filtres de carbó actiu a les sortides dels dipòsits i caldrà esperar que les analítiques de Salut confirmin que l’aigua és apta per al consum”, afegeix. Mentrestant, tècnics d’Agricultura estudien mostres de les explotacions de blat de moro de la zona per intentar localitzar l’origen dels pesticides.

“Els que ens estimem la terra i veiem com els tractors hi aboquen plaguicides amb cisternes pensem que la solució és clara: cal prohibir que s’utilitzin als conreus, perquè després es filtren i contaminen l’aigua”, afirma Catherine Perelló, presidenta de la plataforma SOS Empordanet. El regidor de Comunicació de la Bisbal, Josep Maria Castells, prefereix ser més caut i assenyala: “El ventall de possibles causes de la contaminació de l’aigua no es limita als productes que utilitzen els agricultors, també hi ha particulars que els fan servir”. Castells insisteix que els valors de les analítiques no se situen a uns nivells que posin en perill la salut de les persones.

Agafar l’aigua del Ter

“La solució definitiva passarà per incrementar la captació del pou de Fontanilles, on l’aqüífer és més profund i depèn del Ter”, defensa l’alcalde de Forallac, Josep Sala. De fet, l’Ajuntament de la Bisbal vol aprofitar la interconnexió de conques per captar més aigua del Ter, que està neta, i barrejar-la amb la de la xarxa pública que s’ha contaminat. “La possibilitat d’agafar més aigua del pou de Fontanilles permetria disminuir o anul·lar la problemàtica”, opina Castells.

Tant l’Ajuntament de la Bisbal com el de Forallac van publicar el 4 d’agost un ban en què comunicaven que l’aigua de l’aixeta no era potable. Al cap de cinc dies el Teatre Mundial va acollir una reunió informativa en què el consistori, l’empresa concessionària del servei (Sorea), representants de l’ACA i regants van explicar les possibles causes i solucions del problema a uns veïns nerviosos i preocupats.

La tensió s’ha reduït

Al marge del camió cisterna que ahir al matí va començar a distribuir aigua gratuïtament en sis punts de la Bisbal -recorrerà el municipi cada dia laborable fins que l’aigua de la xarxa pública sigui apta per al consum-, l’Ajuntament reparteix garrafes en dos punts fixos d’abastament: Càritas, els dimecres de quatre a set de la tarda, i les Escoles Velles, els divendres de les onze del matí a dos quarts de dues del migdia. Malgrat que la tensió de la setmana passada s’ha reduït, no falten els veïns molestos. “Comprem tres vegades més aigua que de costum, i això que no en bevíem de l’aixeta”, diu la Kelly. “No ens ha arribat cap informació que reparteixin aigua amb un camió cisterna”, assegura la Glòria. “Paguem el rebut de l’aigua i, per tant, el mínim que poden fer és donar-la de franc”, afirma l’Anna Maria, una altra veïna.

Amb osmosi, cap problema

A part dels particulars, els establiments més afectats són bars i restaurants. Els primers necessiten aigua envasada per a les cafeteres i els segons per cuinar. “La informació ens va arribar molt tard i amb això no s’hi pot jugar”, lamenten al restaurant El Teatret. “Per sort tenim un aparell d’osmosi i el problema no ens afecta”, apunten al restaurant L’Escut. L’Ajuntament de la Bisbal quantificarà al rebut el cost proporcional del subministrament de l’aigua que s’usa per beure i per cuinar i ajustarà el preu de la factura. “L’aigua que es consumeix en boca o es fa servir per cuinar representa un 5% del consum. El 95% restant de la factura ve de la dutxa, les rentadores, els rentaplats i el jardí”, calcula Lluís Sais.

stats