La bicentenària Herboristeria del Rei abaixa la persiana

La pandèmia i les desavinences amb la propietat han obligat Trinitat Sabatés a tancar el negoci

Els elements de l'interior de l'Herboristeria del Rei, així com la façana, són elements històrics de 1857 i estan protegits
Joana Garreta Passola / Maria Ortega
09/09/2021
2 min

BarcelonaTrinitat Sabatés fa quasi 25 anys que regenta l'Herboristeria del Rei al carrer del Vidre, entre la plaça Reial i el carrer Ferran a Barcelona. El negoci ha anat canviant de mans, però ja fa més de 200 anys que va obrir (els primers, al mateix carrer però més avall). Ara, per la pandèmia i les desavinences amb la propietat, Sabatés ha abaixat la persiana del negoci i aquest divendres entrega les claus del local.

Amb 85 anys, Sabatés ja tenia al cap jubilar-se algun dia, però no esperava haver-ho de fer d'aquesta manera. La pandèmia els va obligar a tancar la botiga durant tres mesos, però després la propietat va voler fer obres al local. Joan Parés, el marit de Trinitat Sabatés, explica que durant cinc mesos van tenir operaris anant i venint i deu puntals d'obra a la botiga. "No podíem obrir", sentencia. Entre una cosa i l'altra Sabatés va haver de mantenir el negoci tancat durant vuit mesos, cinc per unes obres que, insisteix, va voler fer la propietat. Per això va plantejar pagar la meitat del lloguer d'aquells mesos, però "el propietari vol cobrar el 100%" es queixa Parés.

Ni Parés ni Sabatés no han parlat amb el propietari -ho han fet amb un advocat-, i que sàpiguen, l'Ajuntament tampoc no ho ha pogut fer, però creuen que quan hagi cobrat i tingui les claus ho podria fer. O potser a l'octubre, un cop resolt el judici que tenen obert per la qüestió del lloguer. El consistori ha mostrat, segons Parés, molt d'interès a buscar sortides i que s'hi instal·li un nou herbolari.

"Han tancat moltes botigues" en general, però en concret els herbolaris també, explica Parés. Diu que com que són pocs no tenen força i que han anat quedant al darrere de les farmàcies, que, a més, han anat prenent-los terreny. Això, sumat al fet que no hi ha títol ni estudis reglats per ser herbolari, fa que cada vegada en quedin menys, tot i que hi ha un repunt de venda dels productes del seu ram.

A banda de les pressions, des de l'any 2000 el local està catalogat com a bé cultural d'interès local. És per això que la façana i els elements de l'interior, que són del 1857, estan protegits. El que no ho està és l'activitat que s'hi du a terme. En aquest sentit, la regidora d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona Marina Gassol ha insistit en un vídeo que ha difós a través de Twitter que cal "trobar la manera de protegir aquests locals", i no només els elements patrimonials, "també l'activitat". "No podem seguir perdent un llençol a cada bugada", ha reblat, i ha recordat que fa anys que es van tancant establiments emblemàtics.

Fonts municipals han apuntat que han "posat a disposició de les parts implicades diferents sistemes de mediació" amb l'objectiu de "garantir la continuïtat de l'activitat". Asseguren que hi treballen des de principis d'any i "la voluntat és que es mantingui l'herbolari en aquest espai". Tot i això, sembla que no ha sigut suficient per mantenir el local obert. Gassol ha recordat que l'Ajuntament disposa de 12 milions d'euros "per comprar locals". "És per coses així que els tenim, els demano que els utilitzin", ha conclòs.

stats