El ‘best-seller’ del 1860 ‘Barcelona i els seus misteris’, en català

L’Ajuntament s’encarrega d’editar per primera vegada la versió en català d’aquesta novel·la d’Antonio Altadill

foto
Ara
05/11/2015
2 min
Regala aquest article

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona ha publicat 'Barcelona i els seus misteris', la novel·la d’èxit d’Antonio Altadill, escrita el 1860, traduïda ara al català per Francesc Soto Casajoana i amb comentaris de Xavier Casinos. L’última obra del famós escriptor tortosí la va editar l’any 1969 l’Editorial Taber, i ara, finalment, la novel·la es podrà llegir en llengua catalana.

'Barcelona i els seus misteris' és l’obra de referència de l’escriptor Antonio Altadill i Teixidó (Tortosa, 1828 - Barcelona, 1880). Escrita i publicada originalment en castellà, ara l’obra surt a llum per primera vegada en català, gràcies a l’edició de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta novel·la va ser un èxit total en la seva època, des del 1860 fins a principis del segle XX, en què fins i tot va ser portada al cinema.

Altadill la va escriure influenciat directament per dos fulletons francesos: 'Les mystères de Paris', d’Eugène Sue, i 'El comte de Montecristo', d’Alexandre Dumas. Del primer adopta l’heroi prometeic, el rebel que s’enfronta al poder, i del segon, la venjança. Així és i actua el protagonista de la novel·la d’Altadill, el barceloní Diego Rocafort, un jove d’idees progressistes que viu humilment amb la seva mare i és víctima d’una conspiració per la qual és empresonat injustament.

La novel·la va tenir la col·laboració del dibuixant i gravador Eusebi Planas, que aporta a l’obra diferents làmines que ajuden a entendre-la. L’any 1915 Alberto Marro va ser l’encarregat de portar l’obra al cinema, amb una adaptació de vuit entregues del fulletó que va omplir les sales de Catalunya i de l’estat espanyol.

Una novel·la reivindicativa

L’autor aprofita la novel·la per traslladar al protagonista els seus principis i ideals. També, a través de les aventures que li fa viure, aprofita per denunciar les injustícies de l’època, com l’esclavatge i les fortunes que alguns barcelonins il·lustres havien fet amb el comerç, la repressió política, la corrupció policial i l’explotació que patien les classes treballadores.

De fet, aquestes denúncies van costar a Altadill estades als calabossos i la prohibició de l’obra durant alguns períodes.

stats