Moviments socials

El Besòs es rebel·la per deixar de ser el pati del darrere de Barcelona

Set entitats veïnals s'uneixen per tenir veu en la presa de decisió dels projectes i denunciar els dèficits històrics de la zona

El riu Besos al seu pas per Santa Coloma i Montcada i Reixac

BarcelonaUn clam recorre l'eix metropolità del riu Besòs perquè Barcelona deixi de considerar els municipis –és a dir, els veïns– de la frontera dreta com el seu pati del darrere i no tracti més aquesta part del mapa com el lloc ideal per desfer-se dels serveis molestos. Les quatre federacions de veïns de la capital catalana, Badalona i Santa Coloma de Gramenet, juntament amb dues associacions de Sant Adrià i la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), sumen a partir d'ara esforços en la nova Coordinadora Veïnal del Baix Besòs, una plataforma que pretén tenir veu i vot en les decisions que les administracions prenguin sobre el territori i proposen la constitució de taules amb tècnics municipals per debatre què s'ha de fer amb l'urbanisme i la mobilitat, l'habitatge i la pobresa, el teixit productiu i l'educació, la salut i el medi ambient i polítiques de gènere.

En una roda de premsa de presentació de la Coordinadora, quatre líders veïnals –tots homes per motius d'agenda de les líders de la zona– han ofert la fotografia d'un Baix Besòs tip d'estigmatitzacions externes, que no recullen que els seus barris són "rics" en solidaritat i ajuda entre veïns, uns valors que no puntuen en les estadístiques oficials i que, lluny de voler perdre, volen poder continuar sent però "en condicions dignes", ha dit Camilo Ramos, de Sant Andreu del Palomar i membre de la FAVB. Aquest veterà del moviment veïnal ha resumit en una frase la voluntat que impulsa aquesta nova entitat: "El que volem per als nostres barris és que s'hi visqui bé, que es cobreixin les necessitats bàsiques de feina, habitatge digne i equipaments essencials".

Veu al Consorci

Per començar a canviar dinàmiques i marcar estratègies, Ramos ha reclamat un tracte en inversions i en atenció similars a la que està rebent el Baix Llobregat, una zona de la qual ha confessat sentir certa "enveja sana", per acabar amb la "injustícia" territorial. Això passa necessàriament perquè el moviment veïnal s'integri en institucions territorials com el Consorci del Besòs, una entitat administrativa que espera l'entrada de la Generalitat per tirar endavant el projecte del pol audiovisual de les Tres Xemeneies de Sant Adrià, i que per a la Coordinadora és la mateixa cançó de sempre. A les institucions, les entitats veïnals aportarien una visió individual i de conjunt alhora, ha assenyalat el president de la Coordinadora, el badaloní Pepe Sánchez.

Representants veïnals de la nova Coordinadora del Baix Besòs, a l'acte de presentació del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Més que grans projectes, al Baix Besòs li calen plans de "justícia espacial", en un terme que ha fet servir Ramos per demanar iniciatives que donin respostes a totes les mancances que tenen els barris. D'un parc d'habitatge social al foment de la formació i l'ocupació qualificada per evitar que el jovent se n'hagi d'anar a Barcelona, però també plans de millora mediambiental al voltant del riu que vertebra la zona, el tancament de la cimentera de Montcada i Reixac o la preservació de la serralada de la Marina amb un nou pla director a l'estil del que s'ha fet a Collserola. "Creiem que sense justícia espacial, la urgència social i la vulnerabilitat es distribueixen desigualment al territori", ha conclòs el líder veïnal barceloní.

Recosir el territori

Entre la llista de greuges de la Coordinadora destaquen els temes de mobilitat i de transport, ja que, paradoxalment, els grans eixos viaris que trinxen els municipis però permeten una ràpida connexió amb Barcelona són alhora autèntics murs aïllants que fan que la comunicació de Santa Coloma a Montcada o a Badalona es converteixi en un viacrucis. Cal, diuen des de la Coordinadora, recuperar projectes aturats, com la connexió de les estacions de metro de la Trinitat Vella amb la Trinitat Nova, portar el metro a l'Hospital de Can Ruti de Badalona o cobrir la B-20 al seu pas per Santa Coloma, com fa anys s'hi va comprometre el ministeri.

Amb 16 dels barris més empobrits de Catalunya en aquesta àrea, Sánchez ha reclamat actuacions globals i transversals per acabar amb la pobresa "enquistada" i que s'ha deixat veure en els últims anys d'una manera dramàtica en l'incendi de la nau ocupada de Badalona i en el de la xabola de Montcada i Reixac. Per revertir aquest empobriment, la Coordinadora proposa aprofitar els potencials industrials de la zona o crear un nou teixit productiu sempre d'acord amb les necessitats i la voluntat dels residents.

stats