El Besòs lluita per situar-se al mapa

Els alcaldes de la zona celebren les intencions de Colau però reivindiquen una “identitat pròpia”

L’eix del Besòs és una de les zones que més ha patit la crisi.
N.m.
23/01/2016
3 min

Era dimecres de la setmana passada. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va fer públic el que probablement serà un dels seus plans estrella, el pla de barris, i va anunciar la seva voluntat de potenciar el Besòs com a eix vertebrador de la ciutat metropolitana. Acte seguit, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, (PSC) va fer un tuit en què reivindicava que “fa temps que els anomenats altres municipis ” treballen al Consorci del Besòs per aconseguir l’equitat territorial. També afirmava que hauria sigut “un gest bonic i elegant” fer aquesta aposta en públic “tots en comú”.

Més enllà de l’anècdota, Parlon volia reivindicar que els municipis del voltant “ja fa anys que treballen” per situar-se en el mapa i per millorar les condicions de la zona. “És molt important que una ciutat com Barcelona lideri aquesta lluita, però s’ha de compartir amb els altres municipis”, va expressar l’alcaldessa. En aquest sentit, va celebrar que Barcelona vulgui liderar la transformació de l’eix Besòs, però va recordar que els municipis volen tenir “el seu espai i una identitat pròpia”.

En general, però, Parlon veu amb bons ulls les intencions de Colau i considera que s’està anant “pel bon camí”. “Tenim un relat compartit en l’eix del Besòs i hem d’intentar incidir sobre el territori. Tant pel que fa a les polítiques socials, com amb els usos del riu, com amb la planificació d’infraestructures”, va apuntar Parlon.

L’alcaldessa considera que és “un gran salt” que Barcelona vagi de bracet dels altres municipis amb un pressupost “en comú” per poder fer polítiques més eficaces. “És una gran oportunitat per a la zona, però el relat ja fa temps que el treballem al Consorci del Besòs”, va insistir. Parlon considera que aquest pla no hauria de ser de xoc, sinó que ha de ser a llarg termini i estratègic. “Hem de plantejar-nos de quina manera garantim la mobilitat amb els carrils bici, com superem determinats problemes d’infraestructures que no s’han fet com calia o com afrontem el vessant més social amb la promoció d’habitatge públic”, va dir.

Un “reconeixement” a la feina feta

Durant la conferència de l’ Alcaldessa respon de dimecres passat, que és on va fer l’anunci, Colau va reivindicar que el Besòs s’ha vist durant molts anys “com un problema” i que ara és el moment de veure’l com una “oportunitat”. Al seu torn, l’alcalde de Sant Adrià del Besòs, Joan Callau (PSC), demana un reconeixement a la feina feta “durant anys” i reivindica que cal posar fil a l’agulla per resoldre els problemes que hi ha al Besòs i treballar per saber potenciar les seves oportunitats. “Fa anys que estem picant pedra i hauríem celebrat un reconeixement conjunt”, va dir Callau. En aquest sentit, però, va assegurar que les intencions de Colau “són benvingudes”, i va afegir que ara s’ha de saber com “utilitzar-les per sumar forces”. “Cal que analitzem la comarca globalment i plantegem temes com el de l’autopista i o el de les diferents infraestructures necessàries”, va expressar l’alcalde.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, (ICV-EUiA-E) celebra que “després de la gran servitud que sempre hem pagat a la gran ciutat, comenci a haver-hi un retorn”. “Ara hem de treballar per donar resposta a les necessitats socials i urbanístiques de la població”, va reivindicar Campos. En aquest sentit, considera necessari crear més aliances amb Barcelona per “poder millorar anant de bracet en alguns assumptes”.

stats