Manuel Buenaño (PP): "Bellaterra té dret a decidir. La llei de consultes ho diu clarament"
El portaveu del PP a Cerdanyola i secretari general provincial del partit defensa la independència del municipi
Cerdanyola del VallèsCerdanyola és la tercera localitat amb més vot municipal al PP: més d’un 10%. Els populars es van quedar sols en l’últim ple en la defensa del dret de Bellaterra a decidir si se’n separa: només ells es van oposar a la declaració contra la segregació. El 'sí' a la independència va arrasar amb un 94% a la consulta celebrada al setembre a l’entitat municipal descentralitzada (EMD). El govern bellaterrenc denuncia que els partits pro dret a decidir el qüestionin aplicat a la ciutat jardí de xalets entre pins.
Bellaterra té dret a decidir ser o no ser independent?
El PP de Bellaterra vol que sigui un municipi. I, a partir d’aquí, la seva presidenta, la Carme León, ens va dir si tindríem cap problema a demanar al Parlament que es faci una consulta totalment vinculant. Ja l’hi vaig dir: el PP de Cerdanyola no posaria cap problema perquè aquesta postura la parlés la Carme León amb els diputats del nostre grup parlamentari. Després, ja es veuria quina campanya faríem: potser el PP de Bellaterra fa una campanya per la independència de Bellaterra i el PP de Cerdanyola, per intentar arribar a un conveni en què les dues parts estiguessin contentes.
Que el futur de Bellaterra el decideixin els bellaterrencs.
Perquè el marc legal així ho estableix: la llei de consultes, ens n’agradi o no algun articulat, està aprovada al Parlament, i, si es pot fer aquesta consulta, ¿per què no ho poden fer els veïns de Bellaterra? I desconec si l’haurien de fer només ells o els 60.000 habitants de Cerdanyola.
Bellaterra té dret a decidir només perquè la llei l’hi dóna.
Crec que sí, que no hi ha cap problema. La llei de consultes ho diu molt clarament: qui pot convocar aquests referèndums és el president de la Generalitat, un alcalde i el president d’una EMD.
Catalunya té aquest dret?
Són dues coses molt diferents. Amb Cerdanyola i Bellaterra, ens estem referint a la llei de consultes catalana que està aprovada i no sé si els recursos d’inconstitucionalitat que hi van presentar Ciutadans i el PP han tirat endavant o no, però Bellaterra hi té dret. Catalunya hi té dret? Ja ho vam veure: el Parlament ho va aprovar, però, a partir d’aquí, la legislació estatal establia que s’havia d’aprovar, també, al Congrés, on el 92% dels actuals diputats van dir que no. Ara començarà una altra legislatura a partir del 20 de desembre i veurem quines majories hi ha, però ara no es pot. Com a advocat que sóc, tinc molt clar que no hi té dret perquè la legislació actual no ho preveu.
Sobta que l’únic grup que rebutja el 'no' a la segregació sigui, precisament, el PP. Per què té més èxit a Bellaterra que a tot Cerdanyola? Per sintonia personal, per una directriu del PP català...?
Estic al comitè de direcció del PP de Catalunya, i això esclar que s’ha consultat i s’ha comentat. Aquesta proposta de resolució ha d’anar per una comissió i, quan el Parlament es posi en funcionament, l’hi acabarem entrant. Ara, el nostre diputat Alberto Villagrasa ha començat a mantenir converses telefòniques amb el president de l’EMD, Ramon Andreu, perquè, al final, qui ha de parlar amb els nostres diputats del fet que Bellaterra faci o no aquesta consulta és la presidenta del PP de Bellaterra, i li obrirem totes les portes a Andreu perquè parli amb el nostre grup parlamentari.
Hi ha dates?
No ho hem portat per registre perquè estem esperant que el govern que està en funcions ja sigui elegit pel Parlament, i, a partir d’aquí, comenci la roda i el funcionament, perquè, a data d’avui, ja sabem que està funcionant a empentes i rodolons perquè no està constituïda cap comissió, encara.
I hi ha cap mà negra (o blanca) rere la paradoxa?
No hi ha cap mà negra: que votin els veïns i, a partir d’aquí, ja decidirem; si, al final, es fa aquesta consulta, cada partit hi dirà la seva.
Què passarà al Parlament?
Pot haver-hi dues vies. Una: que el president de l’EMD tingui competència per entrar-ho ell i que es faci el debat al plenari del Parlament. O dos: la nostra proposta, que hauríem de treballar amb els diferents grups, parlar-ne. Encara no hem començat a redactar la proposta de resolució: dilluns tindrem la primera reunió amb el grup parlamentari.
Bellaterra serà independent?
A la llarga, sí: no sé si ho veurem o no, però s’acabarà convertint en un municipi. O pot ser que s’acabi convertint en Sant Quirze o en Sant Cugat; això és un altre tema que el senyor Andreu i els veïns de Bellaterra no veuen amb mals ulls. Se senten més de Sant Cugat o de Sant Quirze que de Cerdanyola. Un veí de Bellaterra, si ha de posar una denúncia, va als Mossos de Sant Cugat perquè estan més a prop que els de Cerdanyola; si ha d’anar al metge, Sant Cugat o Sabadell.