Un nadó afectat per salmonel·losi al País Basc per haver ingerit llet contaminada de Lactalis

La multinacional francesa s'enfronta a una crisi global: hi ha un altre cas sospitós a Grècia i 37 de confirmats fins ara a França

Retiren lots de llet per a nadons fabricada a França per risc de salmonel·losis
Alícia Sans
12/01/2018
3 min

ParísL’escàndol de la llet per a nadons contaminada de l’agroalimentària francesa Lactalis ha traspassat fronteres, i ha fet un nou gir –un més– a aquest afer tèrbol. Santé Publique France, l’agència de salut pública a França, ha confirmat avui un primer cas d’un nadó afectat per salmonel·losi a l’Estat espanyol, el primer a l’estranger. Segons el Ministeri de Santitat, el cas és al País Basc. A principis de desembre, el departament de Salut de la Generalitat va informar de la retirada de 28 lots de marques de llet d'aquesta companyia (Damira, Sanutri i Puleva Bebé) que s'havien distibuït a Catalunya per precaució.

Un segon bebè, a Grècia, també podria haver-se contaminat. “Són dos casos que afecten dos nens que van consumir la llet en qüestió. El cas espanyol està confirmat (...) El cas grec, hi ha indicis”, ha explicat a l’Agencia France Presse François-Xavier Weill, de l’Institut Pasteur de París. A França, 37 nadons (21 nenes i 16 nens d’una mitja d’edat de quatre mesos) van agafar la salmonel·losi per culpa de la llet contaminada de Lactalis entre mitjans d’agost i el 2 de desembre de l’any passat, segons l’agència de salut pública. Divuit van ser hospitalitzats però tots ja han sortit a hores d’ara de l’hospital.

Precisament, va ser al 2 de desembre quan l’empresa va decidir fer una primera retirada de 12 lots, després de tenir coneixement d'una suposada contaminació de llets infantils fabricades a la planta de Craon, a França. Aquesta primera retirada no era suficient per “controlar el risc de contaminació” de la salmonel·losi segons el ministeri d’Economia, que dijous va estirar públicament les orelles a Lactalis. “El 8 de desembre, vaig deixar-los fins a les 10 de la nit per retirar tots els lots de productes [afectats]”, ha detallat el ministre d’Economia, Bruno Le Maire, en conferència de premsa.

El ministre va qualificar l'empresa d"incompetent"

Un ultimàtum que, segons Bercy, no va fer gaire efecte a Lactalis. És per això que, “a falta de respostes suficients per part del grup”, el mateix Le Maire va firmar, el 9 de desembre, un decret ministerial de suspensió de la comercialització de les llets infantils de l’empresa produïdes a partir de febrer 2017 i la retirada de 600 lots, equivalent a 11.000 tones. No va ser, però, fins al 21 de desembre que tots els productes amb risc de contaminació van finalment desapareix del mercat. D’aquí també que el ministre qualifiqués al grup, una de les empreses de la industria agroalimentària més importants de França, d'“incompetent”.

La versió del govern francès dista de la de Lactatis, que a través del seu portaveu, Michel Nalet, ha organitzat una excepcional roda de premsa per demanar perdó als pares [“no ens cansarem mai d’excusar-nos”, ha dit Nalet] i assegurar que havien “treballat perfectament amb les autoritats”.

Avui ha estat el torn del president de Lactalis, Emmanuel Besnier, de donar la seva versió dels fets, això sí, a porta tancada. Si bé Besnier encara es pot escapar dels flaixos mediàtics, avui no ha tingut més remei que presentar-se a la convocatòria que el ministeri d’Economia li havia enviat. Després de la reunió, Le Maire ha anunciat la retirada de tots els productes de llet infantil fabricats a la planta de Craon, “sigui quina sigui la seva data de fabricació, de tots els llocs de comercialització”, ha assegurat el ministre davant els mitjans sense Besnier, que ha abandonat Bercy per la porta de darrere, en els dos sentits de la frase.

Controls suplementaris

A banda d’aquesta nova mesura, Le Maire va anunciar dijous 2.500 controls suplementaris als 2.500 que la Direcció General de Competència, Consum i Repressió de fraus (DGCCRF) ja ha fet des del 26 de desembre. Resultat: s’han identificat 91 establiments amb llaunes de llet infantil que haurien d’haver estat retirades de la circulació. Trenta són grans superfícies, però també hi ha 44 farmàcies, 2 guarderies, 12 hospitals i tres majoristes.

A banda de la dimensió internacional que l’escàndol està agafant, aquesta setmana l’afer ha fet un nou gir a França despés que una gran superfície com E. Leclerc reconegués públicament haver posat a la venda 984 productes no autoritzats. Més de 700 clients els haurien comprat. Desprès d'E. Leclerc, els mea culpa van arribar uns darrere els altres. Carrefour va vendre’n 434, Auchan 52 (a 28 supermercats diferents), i Système U (amb la seva xarxa de supermercats Hyper U, Super U, U Express, etc.) va vendre 384 productes, tot i l’ordre de retirada.

stats