Colau planteja als seus socis crear un nou partit d'esquerres a Catalunya

L'alcaldessa anuncia que impulsaran una assemblea constituent sense les presses d'un horitzó electoral

Xavier Domènech i Ada Colau han fet balanç de l'últim any de Barcelona en Comú / FRANCESC MELCION
Maria Ortega/sara González
25/01/2016
3 min

BarcelonaDesprés de fer balanç dels èxits assolits per Barcelona en Comú en la seva breu trajectòria, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dilluns que la formació obre el debat per consolidar una confluència d'esquerres a Catalunya. I de fer-ho amb temps, sense l'horitzó marcat d'unes noves eleccions. De fet, abans del pacte 'in extremis' de Junts pel Sí i la CUP per investir Carles Puigdemont, BComú ja tenia sobre la taula la urgència de decidir si impulsaria una nova confluència. Avui Colau ha anunciat que obren els debats per fer-ho. L'alcaldessa, que ha comparegut acompanyada del cap de files d'En Comú Podem, Xavier Domènech per fer el balanç de l'any, ha assegurat que els èxits electorals de Barcelona en Comú i, també, d'En Comú Podem els han portat a la conclusió que cal "impulsar aquest nou espai a Catalunya". I ha negat que ella hagi de tenir un paper protagonisme en aquest nou moviment.

"Estem disposats a obrir el debat intern per impulsar l'assembla constituent d'un nou espai polític que és necessari a Catalunya", ha assegurat l'alcaldessa després de recordar que els resultats a les eleccions espanyoles d'En Comú Podem van demostrar que a Catalunya hi havia un espai "que no estava representat". Això, segons Colau, constata que "el canvi polític ha arribat per quedar-se".

L'alcaldessa ha reiterat que, "tot i que alguns hagin volgut girar full molt ràpid", En Comú Podem va guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya i que ho va fer amb només dos mesos de trajectòria i amb molt pocs recursos. Ara, segons Colau i després de les expectatives generades i de les interpel·lacions que han rebut aquestes últimes setmanes, decideixen fer un pas més i es plantegen la consolidació de la confluència a Catalunya. Colau ha insistit que els resultats obtinguts per la confluència municipalista que encapçala ja han deixat clar l'èxit de treballar en xarxa i per uns objectius concrets, deixant de banda les sigles.

L'alcaldessa ha concretat que, després de guanyar les eleccions municipals a Barcelona, van ser conscients que molts dels canvis que volien fer estaven condicionats per la política catalana, espanyola i europea, i que, per això, era "impossible" quedar-ne al marge. Ha defensat que els èxits electorals assolits per Barcelona en Comú i En Comú Podem avalen la seva idea de "radicalització de la política" per posar el dret a decidir "en el sentit més ampli" al centre de tot.

Colau ha negat el seu possible paper protagonista en aquesta nova confluència i ha repetit que ella se centrarà en el seu càrrec d'alcaldessa, però que donarà suport en tot allò que sigui necessari al nou projecte. "Cap nom és imprescindible, però tots som necessaris", ha indicat.

El moviment que ara es proposa no s'entén com una suma de sigles, i Colau ha insistit que un punt de partida clau compartit és la defensa del dret a decidir de Catalunya i que, en aquest sentit, la part més catalanista del PSC s'hi pot sentit benvinguda. "No hi ha negociacions entre cúpules de partits", han dit.

La dirigent de BComú ha assenyalat que la construcció d'aquest nou espai, que encara no té un calendari, es farà d'acord amb uns objectius molt concrets com són els drets socials, la lluita contra la corrupció, una nova manera de fer política i el dret a decidir en un sentit ampli, és a dir, no només a nivell nacional, també quant als drets socials.

ICV avala la proposta

Després de l'anunci de Colau, la portaveu d'ICV, Marta Ribas, ha plantejat la necessitat de crear un espai d'esquerres "estable" que vagi més enllà d'aliances i coalicions puntuals de finalitat electoral, una iniciativa que va en la mateixa línia a la plantejada per l'alcaldessa.

En roda de premsa després d'una reunió amb l'executiva del partit a Barcelona, la portaveu ha subratllat que el debat ara no és la necessitat d'articular aquest espai sinó "com fer-ho". La forma d'arribar a aquest espai, en què Marta Ribas ha subratllat que també han d'estar presents els moviments socials, serà l'objecte de debat en la pròxima assemblea d'ICV, que se celebrarà durant el mes d'abril.

stats