BarcelonaAquest dijous fa dues setmanes del tancament dels centres escolars, però la situació és lluny de resoldre's. "Aquest no és un curs perdut, però no és un curs normal", ha admès el conseller d'Educació, Josep Bargalló, en una entrevista a TV3. Ara per ara, els alumnes no saben quan podran tornar a les aules i totes les activitats que els han proposat els professors són precisament això, propostes que no es poden avaluar perquè el Govern és conscient que hi ha molts nens i nenes que, per situacions socioeconòmiques complicades, no hi poden accedir. Al departament no volen que aquesta situació anòmala s'eternitzi i Bargalló ha aclarit aquest dijous que el curs es reprendrà formalment després de Setmana Santa.
Això, però, no significa que els alumnes tornaran a l'escola presencialment, sinó que l'activitat lectiva es reprendrà de manera virtual, "per internet, per mòbil i de moltes altres maneres", ha explicat Bargalló. Per exemple, ha proposat augmentar la programació formativa de Televisió de Catalunya. Un dels principals esculls actuals amb el qual topa el departament d'Educació quan planteja fer classes no presencials és detectar en cada centre i institut l'alumnat al qual no poden arribar per via telemàtica o e-learning. "Ara hem de detectar i definir quins són aquests alumnes als quals no arribem per aquestes vies", ha dit.
"Aquest curs tindrà una altra característica –ha argumentat el conseller– i és que haurem de fer al final una formació personalitzada per a cada alumne perquè tots hauran tingut limitacions abans no obrim les escoles". Bargalló ha subratllat les "dificultats afegides" dels alumnes que no tenen internet a casa –"pocs"– o els aparells amb prou potència, o bé que només tenen un ordinador per a tres germans, i "d'altres tenen un entorn social i econòmic que els dificulta poder posar-se a treballar a casa o bé un entorn familiar i cultural que no els ajuda".
Dimecres, Bargalló es va reunir amb el ministeri i totes les comunitats autònomes per prendre algunes decisions "de marc molt general", ja que el departament continua tenint totes les competències en matèria d'educació, i es van emplaçar a després de Setmana Santa per veure com continuar el curs.
Els ensenyaments postobligatoris: batxillerat i FP
Bargalló ha insistit que no vol allargar el curs els mesos d'estiu ni tampoc el vol invalidar. Pel que fa als alumnes de formació professional que només tenen pendent realitzar les pràctiques, Bargalló ha garantit que es faran perquè no perdin el curs sencer, encara que, aquest sí, acabi més tard. Aquesta setmana el ministeri d’Educació ja ha reduït al mínim les hores necessàries de formació en centre de treball per obtenir la titulació. "Acabarem aquest curs amb les limitacions que sabem que hem tingut i el curs següent n'hem de ser conscients i ens hi hem d'adaptar", ha dit Bargalló.
A part d'això, ha apuntat que el segon de batxillerat i la selectivitat sí que presenten una situació "clau" perquè depèn del treball que els alumnes hauran pogut fer a casa. Ahir els ministeris d'Educació i Universitats van anunciar que les PAU es faran entre el 22 de juny i el 10 de juliol –gairebé un mes més tard del previst– i que les preguntes es flexibilitzaran perquè els estudiants esquivin el temari que no han pogut donar.
En conclusió, el conseller està convençut que "ens en sortirem" i ha dit que després de Setmana Santa es veurà com es reprendrà el curs, però segurament no de manera presencial, i ha recordat que "es tracta d'un ensenyament que no és memorístic sinó competencial, i ara més que mai". Més enllà de les matèries, l'alumne ha de treballar "per encàrrecs, projectes, qüestions". I ha reblat: "És un curs que no podem perdre, tot i que no serà normal i el que ve servirà per estabilitzar-lo".
Sobre les targetes moneder que s'han repartit entre les famílies, el conseller ha afirmat que estan en fase d'acabar la distribució, que "no ha sigut fàcil". Sobre els deu mil treballadors dels menjadors escolars que es quedaran sense feina arran de la modificació del decret sobre aquest col·lectiu, segons denuncia Comissions Obreres, ha opinat que "es tracta de veure com mantenir-los de manera que no els puguin acomiadar" i ha explicat que "estudiaran" la seva situació.
El Govern indemnitzarà les empreses dels menjadors escolars per compensar les pèrdues econòmiques
El Govern ha enviat un comunicat en què assegura que garanteix els pagaments ordinaris als serveis contractats pel departament d'Educació durant la suspensió de l'activitat a causa del Covid-19. Si el servei l'ha contractat el departament, els consells comarcals o els ajuntaments, s'indemnitzarà les empreses per les pèrdues causades pel cessament de l'activitat, i també s'estudia com "pal·liar els perjudicis econòmics" dels serveis que s'han adjudicat de manera privada a través de les AMPA.
El comunicat arriba després que CCOO i la Fapac denunciessin que el Govern perjudicava i deixava "desemparats" fins a 10.000 treballadors del sector per la modificació d'un decret.