Educació obre la porta a fer obligatori l'ús de la mascareta dins de classe segons la situació de cada territori
El conseller d'Educació diu que fer una única solució "seria un error" i que "cal anar municipi a municipi"
BarcelonaEl conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha assegurat que si l'evolució de la pandèmia es manté com fins ara el curs escolar començarà en alguns territoris amb mascareta. "Si evolucionem com ho estem fent haurem de començar amb mascareta, si més no en alguns territoris", ha apuntat Bargalló. En tot cas, ha dit que encara estan debatent a partir de quina edat ha de ser obligatòria, si a partir dels deu anys, dels dotze, o a l'institut. "Què opinen els experts? Els pedagògics diuen que a classe millor sense mascareta. Els sanitaris, que en grup millor amb mascareta", ha apuntat. Tot i això, ha recordat que per fer les activitats extraescolars sí que caldrà dur mascareta: "Les activitats extraescolars s'han de fer amb distància i amb mascareta perquè no són grups estables de convivència".
El conseller, que ha garantit que l'inici del curs serà el 14 de setembre i que els centres tindran "aparells per prendre la temperatura, mascaretes i material per a la desinfecció", ha comentat que el que el preocupa és "la situació de pandèmia en cada territori". "El curs vinent no serà un curs normal. El que em fa por és com aconseguir aplicar una normalitat dins d'aquesta anormalitat", ha apuntat.
Bargalló ha recordat que a finals de juny el ministeri d'Educació i el de Salut van emetre un document conjunt i que llavors "tothom va dir que teníem unes realitats molt diferents de sistema de salut i d'evolució de pandèmia". "Fer una única solució seria un error, cal anar municipi a municipi, barri a barri. Sí que hi ha una cosa que ha de ser per a tothom quan hi ha familiars dependents, infectats o en quarantena", ha apuntat.
També el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit aquest dijous que "l'últim que hem de tancar és l’escola", i ha subratllat que ha de prevaldre el dret a l’ensenyament i la socialització dels infants. "No poden estar-se un any i mig sense fer classe", ha assegurat, si bé ha admès que serà un any complicat i no ha descartat que es puguin tancar alguns centres si es detecten diversos positius.
Preguntat sobre què passarà amb els pares dels alumnes d'una classe que hagi de fer quarantena, el conseller d'Educació ha dit que "hi ha un problema a resoldre, donar una baixa mèdica quan el seu fill està malalt o l'escola amb quarantena, però se li haurà de donar una baixa mèdica o una compensació. L'única cosa que no és bona és no fer res". En aquests casos en què s’hagin d’aïllar a casa els alumnes que han estat en contacte amb positius i els tutors legals dels infants hagin de fer-se càrrec, Argimon defensa que calen "permisos amb validesa de baixa laboral", i espera que el Govern pugui arribar a un acord amb l’executiu espanyol.
"Aquest any no hi haurà sobreràtio"
Després de l'enrenou de la setmana passada, Bargalló no ha concretat en l'entrevista quin serà el nombre màxim d'alumnes que haurà de tenir un grup estable. El que sí que ha assegurat és que "aquest any no hi haurà sobreràtio", un fet que afectava un 7% dels grups l'any passat. "Part del professorat nou que posem és per això", ha indicat. El conseller ha dit que l'any passat el 62% dels grups de primària ja eren d'entre "15 i 20 alumnes" i que, per tant, n'hi ha molts que ja compleixen amb les restriccions que es volen imposar per a aquest pròxim curs.
"Com menys, millor. Però també diria una cosa, que ho diuen tots els experts en epidemiologia. El grup estable. Quan diem que en un restaurant màxim deu persones, no sempre serem els mateixos deu, però aquí sí que parlem dels mateixos deu. Són grups estables", ha recordat.
Bargalló ha explicat que estan fent un mínim de dues reunions setmanals amb Salut per anar definint dia a dia com serà el curs en funció de la situació epidemiològica. "Segurament la setmana que ve podrem fer nous anuncis perquè haurem fet més anàlisi i tindrem més dades de l'evolució de la pandèmia i dels cribatges que anem fent". És per això que ha dit que analitzaran cas per cas. I ha posat un exemple: "On es pren la temperatura? Doncs ho estem analitzant perquè prendre-la al carrer pot generar aglomeracions a la porta. Estic segur que no prendrem una única solució, perquè ens adaptarem a cada territori, cada escola és un món. Algunes tenen l'entrada ample, les altres estan en un carrer estret..."
Argimon tampoc no ha volgut avançar cap de les mesures que s’han acordat entre les conselleries de Salut i Educació per al retorn dels alumnes a les aules, però ha apuntat que "aviat hi haurà notícies", en al·lusió a la reunió que se celebrarà la setmana que ve.
Protocol "deficient", segons les infermeres
Bargalló ha dit que un cop dins del centre escolar "l'actuació del mestre és veure casos sospitosos i la del director, actuar si hi ha sospita". "Els sanitaris són els que han de veure si hi ha contagi". I ha afegit: "Si ha un cas sospitós es portarà al centre sanitari".
En aquest sentit, l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc), demana que la professional del Centre d'Atenció Primària (CAP) de referència de l'escola pugui valorar in situ l'alumne que presenta clínica i és un cas sospitós, indicant la PCR si es considera i derivant al seu pediatre o metge de família si ho considera necessari. En un comunicat, però, critiquen que el protocol és "deficient" i que el document ha rebut únicament el vist-i-plau de la Societat Catalana de Pediatria malgrat que seran les infermeres de família i comunitària els "agents clau" i, en principi, les figures de referència per als centres educatius.
L'entitat ha reclamat aquest dijous la obligatorietat que tots els alumnes i professors, des de l'educació infantil fins al batxillerat, "portin sempre mascaretes a l'escola" amb l'excepció de les classes d'educació física a l'aire lliure, si es respecta la distància de seguretat. Pel que fa als grups de convivència estable, l'Aificc considera que "no es podrà garantir en cap cas la seguretat epidemiològica", ja que "estan influïts per molts elements aliens" i recorden que els alumnes poden tenir germans d'altres edats i compartir esbarjo, menjador, transport o activitats extraescolars amb nens d'altres grups.
L'Aificc també recomana la higiene de mans amb solucions hidroalcohòliques a l'entrada i sortida de l'aula, a la zona d'esbarjo al pati i al menjador, així com el control de temperatura a l'entrada i sortida de l'aula dos cops al dia, matí i tarda.