Els barcelonins, preocupats per la seguretat tot i la caiguda de la delinqüència
Els Mossos estrenaran unes oficines al carrer Aragó amb la Guàrdia Urbana per rebre denúncies
BarcelonaL’enquesta dels serveis municipals de Barcelona està a punt de publicar-se i la seguretat continuarà sent una de les preocupacions dels veïns de la ciutat. Tot i que la delinqüència ha caigut un 41% l’últim any, amb un 57% menys de furts i un 35% menys de robatoris violents, el tinent d’alcaldia de Seguretat de l’Ajuntament, Albert Batlle, avança que la inseguretat es manté. Però davant la millora de les dades delictives per l’impacte de la pandèmia, Batlle vincula aquest neguit a les problemàtiques de convivència, civisme i ús de l’espai públic. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, coincideix amb Batlle i assegura que molts altres municipis també estan preocupats per la seguretat.
La valoració s’ha fet després de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, en què els responsables polítics i policials han posat com a referència la coordinació entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana. “La policia de Barcelona”, tal com la defineix Sàmper, que aposta per parlar d’una policia de Catalunya que inclogui tant els Mossos com els cossos locals. En les pròximes setmanes es preveu que els Mossos estrenin unes oficines al carrer Aragó per rebre denúncies, que vol substituir l’espai que hi havia a la plaça Catalunya, amb la participació de la Urbana. També es pretén que tots els detinguts a Barcelona vagin a la comissaria dels Mossos de les Corts, on hi haurà presència de la Urbana.
Així mateix, es continuarà amb el pla Tremall. “No és un dispositiu d’estrangeria. És per lluitar contra la multireincidència sigui d’on sigui”, defensa Batlle, que nega que la policia identifiqui les persones per perfil racial en aquest tipus d’actuacions, en què participa la Policia Nacional perquè la competència d’estrangeria és seva. El cap dels Mossos a Barcelona, el comissari Carles Anfruns, diu que cada dia fan dues o tres intervencions a les zones on acostumen a actuar els lladres als quals atribueixen la multireincidència. Des que es va activar aquest pla, l’estiu passat, s’han detectat 176 lladres i s’han desallotjat 12 ocupacions relacionades.
Els Mossos també han implicat els vigilants de seguretat privada de la ciutat en el pla Tremall perquè els avisin quan veuen lladres a les zones on treballen. “Són 4.800 vigilants que ens ajuden a controlar la multireincidència”, explica Anfruns.
Una web d’ordre públic
Sàmper ha aprofitat per anunciar que els Mossos tindran una web dedicada a l’ordre públic on es podran consultar els protocols i es publicaran informes, al cap de pocs dies, de les protestes amb incidents. El portal inclourà dades sobre les manifestacions i es preveu que entri en funcionament d’aquí un mes. No es descarta que abans ja es puguin difondre les instruccions d’ús del foam perquè el preacord d’ERC i la CUP vol prohibir-lo fins que no s’hagin publicat. “No hi pot haver ordre públic sense elements dissuasius”, respon Sàmper sobre aquesta moratòria del foam.