Només el 37,5% dels barcelonins estan convençuts de vacunar-se contra el covid

L'Ajuntament anuncia una campanya de conscienciació per convèncer els ciutadans dubtosos

Maria Ortega
24/12/2020
2 min

BarcelonaEl 44,4% dels barcelonins asseguren que el covid-19 els ha passat factura a nivell de salut –les dones en un percentatge més alt que els homes– i més de la meitat tenen algun tipus de neguit laboral vinculat a la pandèmia. Ho recull l'edició del desembre del baròmetre municipal, que ha destinat un apartat a la crisi sanitària. L'enquesta, feta a 799 persones, també recull que el 37,5% estan fermament convençuts de vacunar-se quan sigui possible, mentre que l'11,8% tenen claríssim que no ho faran. Domina, de moment, el grup que va del "probablement sí" (29,3%) al "probablement no" (15,1%). Les dones són més reticents a la vacuna i, per edats, els més joves (18-24 anys) i els més grans (+de 64) són els que s’hi mostren més disposats.

La regidora de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa, ha alertat davant d'aquests resultats que el percentatge de convençuts és "molt baix" i que cal tenir en compte que la vacunació no és una decisió individual, sinó col·lectiva. Per això, ha anunciat que es farà una campanya de conscienciació des de l'Agència de Salut Pública de Barcelona per reduir el percentatge de població que té dubtes sobre la vacuna: "Hem de ser conscients de la gravetat del virus i de l'impacte que té".

També ha avançat que aquest diumenge començarà la vacunació a Barcelona, amb sis unitats mòbils, i que cada equip tindrà una desena d'infermeres, unes 160 persones en total a la ciutat Es començarà per les persones que viuen en residències de gent gran i de persones discapacitades. La regidora també ha considerat molt alta la xifra d'enquestats que diuen que la seva salut s'ha deteriorat pel covid, sobretot en els joves de 18 a 25 anys i en la gent gran. I, especialment, en les dones, amb més "càrrega" en les cures. Tarafa ha assegurat que sentiments com l'angoixa o la por queden recollits en aquest gruix de població que se sent afectada i també el fet de tenir ara una vida més sedentària o endarrerir les visites al metge.

Teoria conspiratòria

El 40% dels enquestats defensen que el covid-19 es va crear en un laboratori i el 16,5% avalen la tesi que és una conspiració de les elits mundials per retallar les llibertats dels ciutadans. El 35% consideren que el Govern hauria d'adoptar mesures més dràstiques, fins i tot un confinament total, per frenar el ritme de propagació de la pandèmia. Prop del 30%, però, avisen que les restriccions faran més mal que el mateix virus. L'opció de deixar que la població que no és de risc s'infecti lliurement per no aturar l'economia rep el suport del 17,8% dels entrevistats.

En relació als efectes de la pandèmia, el que més preocupa és la salut de les persones estimades, seguit dels condicionants a la pròpia vida. Gairebé la meitat dels barcelonins diuen que estan preocupats per la situació econòmica vinculada a la crisi sanitària i un 46% per l'afectació que té en la vida familiar.

stats